Guvernerka Narodne banke u poseti Francusko-srpskoj privrednoj komori. [fr]

Francusko-srpska privredna i industrijska komora organizovala je 15. marta 2016. poslovni ručak i razgovor sa guvernerkom Narodne banke Republike Srbije, gospođom Jorgovankom Tabaković, u prisustvu ambasadorke Francuske, gospođe Kristin Moro.

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG
JPEG

Ambasadorka Francuske je izrazila zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmene između dve zemlje od +20% u 2015, da bi dostigla 750,4 M€, i zbog konstantnog povećanja broja filijala francuskih firmi u Srbiji: njih je danas u Srbiji stotinak i zapošljavaju 10 000 ljudi. Ambasadorka Moro je podsetila na odvijanje budućih ekonomskih događaja u Parizu kao što je samit za zemlje Zapadnog Balkana koji se održava 4. jula i dan promovisanja Srbije u septembru 2016.

Jorgovanka Tabaković je podvukla značaj dugogodišnje saradnje koja postoji između Narodne banke Republike Srbije i Centralne banke Francuske. Ona je pozdravila doprinos francuskih banaka i osiguravajućih kuća, koje zajedno pokrivaju ceo spektar finansijskih usluga u Srbiji , razvoju srpske privrede.

Gospođa guverner je istakla rezultate monetarne politike koju vodi Narodna banka Srbije : niska inflacija, kamatne stope na najnižem nivou, relativno stabilan kurs i otporan finansijski sistem. Poslovna klima se, kako je podvukla, na taj način znatno poboljšala, a poverenje stranih investitora je izraženo porastom neto stranih investicija od 45,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što iznosi 1,8 milijardi evra, kao i poverenje stanovništva Srbije kroz porast uzetih kredita i štednje u dinarima. Po rečima gospođe guverner, ukupne investicije iz Francuske prelaze 800 miliona evra (930 miliona evra u 2013. godini po podacima Banke Francuske).

Fotografije 1, 2, 4 i 5: CORD.
Fotografija 3: CCIFS

Objavljeno 10/07/2018

gore