Imenovanje g. Lekurtijea na čelo agencije Biznis Frans (Business France) [fr]

24. avgusta 2017, nakon sastanka Upravnog odbora agencije Biznis Frans, predsednik Republike je imenovao g. Kristofa Lekurtijea na čelo ove značajne institucije zadužene za davanje podrške francuskoj međunarodnoj trgovini i za unapređenje stranih investicija u Francuskoj. Agencija Biznis Frans je pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva za Evropu i spoljne poslove, Ministarstva za koheziju teritorija i Ministarstva ekonomije i finansija, a koja je zadužena za internacionalizaciju francuske privrede.

G. Lekurtije poseduje priznato iskustvo u oblasti ekonomije, nakon što je bio savetnik nekoliko ministara, među kojima i gđe Kristin Lagard, zatim generalni direktor agencije Ubifrance (2008-2014) – jedne od institucija koja se 1. januara 2015. spojila sa Francuskom agencijom za međunarodne investicije u agenciju Biznis Frans (Business France).

Ovim imenovanjem, šef države je želeo da još više podstakne francusku međunarodnu trgovinu, kao što je to i objašnjeno srpskim vlastima. Ovo imenovanje nije ni u kakvoj vezi sa francusko-srpskim bilateralnim odnosima, iako je g. Lekurtije imenovan na mesto ambasadora u Beogradu na proleće 2017. Najviši francuski zvaničnici su naglasili svoju nameru da što je pre moguće odrede novog ambasadora u Srbiji kako bi se dobri bilateralni odnosi nastavili.

Objavljeno 04/07/2018

gore