Institut za studije nacionalne odbrane u poseti Srbiji [fr]

Delegacija polaznika 69. klase slušalaca « Politika odbrane » Instituta za visoke studije nacionalne odbrane (IHEDN) je boravila u Beogradu od 22. do 24. februara 2017m predvođena prefektom Žoelom Bušiteom (Joël Bouchité), i u pratnji misije odbrane.

Nakon štoič je u rezidenciji ambasadorka Kristin Moro ukratko opisala francusko-srpske odnose, delegacija je posetila Francusko vojno groblje u Beogradu gde je odala počast vojnicima koji su poginuli na srpskom tlu tokom Prvog svetskog rata. Ambasadorka i delegacija su se upisali u spomen knjigu i položili venac na spomenik poginulim ratnicima.

JPEG
JPEG
JPEG

Ceremonija na francuskom groblju

Delegacija je nakon toga posetila Francuski institut gde im je direktor Instituta opisao kulturno i intelektualno prisustvo Francuske u Srbiji. Polaznici su zatim mogli da otkriju srpsku kuhinju u restoranu Franš koji je dobio ime po francuskom generalu Franše D Epereu, komandantu na Solunskom frontu 1918. i oslobodiocu Srbije.

Dan 23. februar je počeo predavanjem i razmenom mišljenja u Ministarstvu spoljnih poslova sa g. Branimirom Filipovićem, pomoćnikom ministra, koji je predstavio spoljnu politiku Srbije, a zatim odgovarao na pitanja polaznika.

JPEG
Poseta pomoćniku ministra, g. Branislavu Filipoviću.

Delegacija je nakon toga izašla « na teren » zbog aktivnosti koje je u čast delegacije organizovalo Ministarstvo odbrane.

Polaznici su prvo posetili Jakovo, gde su im predstavljena sredstva i zadaci 250. brigade protivvazdušne odbrane kojom komanduje pukovnik Milan Popović.

PNG
PNG
Poseta 250. brigadi protivvazdušne odbrane.

Nakon toga, u prisustvu general-majora Janićijevića, zamenika komandanta Združene operativne komande, delegacija je posetila Centar za mirovne misije gde se obučavaju vojnici koji se upućuju u spoljne operacije.

PNG
PNG

Poseta Centru za mirovne misije

Delegaciju i ambasadorku Moro je 24. februara primio i gospodin Zoran Đorđević, ministar odbrane, koji je izložio glavne smernice bezbednosne politike Srbije i nakon toga odgovorio na brojna pitanja polaznika. Zatim je delegaciju primila i gospođa Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU. Ovi susreti su omogućili polaznicima da bolje razumeju stav Srbije prema EU, NATO-u i Rusiji.

JPEG
JPEG

Susret sa ministrom odbrane

Poseta IHEDN-a se završila posetom Kalemegdanskoj tvrđavi gde je Stanislav Sretenović, istraživač iz Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, predstavio savremenu srpsku istoriju i veze Srbije sa Francuskom. Sa posebnom pažnjom je objasnio simboliku Spomenika zahvalnosti Francuskoj koji su tridesetih godina prošlog veka podigli Srbi, a čijoj obnovi je Ambasada veoma posvećena

JPEG
Stanislav Sretenović i delegacija pred Spomenikom zahvalnosti Francuskoj.

Objavljeno 03/03/2017

gore