Izdavanje francuske zdravstvene propusnice ukoliko ste vakcinisani u inostranstvu [fr]

U Francuskoj se zdravstvena propusnica izdaje osobama koje imaju negativan rezultat na kovid testiranju ili su kompletno vakcinisane jednom od vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lekove ili koja je ekvivalent tim vakcinama.

Kako bi se olakšao boravak u Francuskoj turistima koji dolaze izvan EU, Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove uspostavilo je poseban sistem za dobijanje QR koda koji odgovara zdravstvenoj propusnici koja važi na teritoriji Francuske.

Primenjuje se za strane turiste koji dolaze van EU, bilo da već borave na francuskoj teritoriji ili stižu u Francusku do 15. avgusta 2021. Zahtevi u vezi sa dolaskom posle ovog datuma biće razmatrani kasnije.

Podsetnik: privremeni QR takođe može da izda i zdravstveni radnik nakon negativnog rezultata RT-PCR testa ili antigenskog testa (vidi dole).

Ko može da traži zdravstvenu propusnicu?

Ako ste bili vakcinisani u jednoj od sledećih zemalja: državama članicama Evropske unije, Andori, Islandu, Lihtenštajnu, Monaku, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleska i Vels), Švajcarskoj, zemlja u kojoj je obavljena vakcinacija obezbediće vam EU digitalni kovid sertifikat koji važi u Francuskoj ili, digitalni sertifikat Velike Britanije, koji je takođe prihvaćen u Francuskoj. Taj sertifikat ne morate da konvertujete u francusku zdravstvenu propusnicu.

Francusku zdravstvenu propusnicu možete da tražite ako ispunjavate sledeće uslove:

• Dolazite iz zemlje koja ne pripada Evropskoj uniji;
• Imate 18 godina ili više od 18 godina. Do 30. septembra 2021. zdravstvena propusnica neće biti potrebna za maloletna lica uzrasta 12 do 17 godina. Maloletnici ispod 12 godina ne podležu obavezi izdavanja zdravstvene propusnice;
• Vakcinisani ste vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za lekove ili ekvivalentnom vakcinom
o 4 nedelje nakon vakcine sa jednom dozom (Johnson & Johnson);
o 7 dana nakon druge doze za vakcine sa dve doze (Fajzer, Moderna, AstraZeneka);
o više od 7 dana nakon doze koju ste dobili nakon oporavka od kovida 19 (u ovom slučaju potrebna je samo jedna doza);
• Već ste u Francuskoj ili u Evropskoj uniji ili planirate da odete tamo u narednih nekoliko dana.

Kako se prijaviti?

Prikupite sve sledeće dokumente, isključivo u elektronskom obliku:
1. obrazac za prijavu (PDF - 27,8 kb);
2. potvrdu o vakcinaciji, sačinjenu prema pravilima zemlje vakcinacije i na kojoj je jasno prikazana vrsta vakcine koja se koristi;
3. kopiju pasoša;
4. povratnu kartu

Navedena dokumenta pošaljite (u pdf, jpg ili png formatu) putem elektronske pošte, na mejl adresu koja odgovara zemlji u kojoj živite. Prilozi u zip formatu neće biti obrađivani.

Mejl adrese za slanje dokumentacije su sledeće:

ako ste iz Sjedinjenih Država:area1.covid-pass@diplomatie.gouv.fr
ako ste iz Kanade: area2.covid-pass@diplomatie.gouv.fr
ako ste iz ostalih zemalja: area3.covid-pass@diplomatie.gouv.fr

Zahtevi primljeni na bilo koji drugi način neće biti uzeti u razmatranje.

Da bi se olakšala obrada primljenih zahteva, mejl mora da bude poslat sa predmetom koji je ispisan u sledećem formatu:

ZEMLJA / PREZIME Ime / Datum dolaska u Francusku u formatu DD-MM-21
Na primer: CANADA / DURAND Anne / DD-MM-II

Pažnja !

• Nepotpuni zahtevi neće biti obrađeni i moraćete ponovo da pokrenete celu proceduru. Ne zaboravite da popunite i priložite obrazac!
• mejl mora da ima maksimalno do 10 MB. Ako vaš zahtev premaši ovo ograničenje, neće biti primljen.
Čim se vaš zahtev obradi, primićete mejl koji sadrži QR kod. On se može odštampati i imati na papiru ili se može dodati u aplikaciju TousAntiCovid koja se koristi za dokazivanje vašeg vakcinalnog statusa.

Pitanja i odgovori

Putujemo zajedno. Da li se zahtev podnosi za svaku osobu pojedinačno?

Da. Svaka osoba mora da popuni i potpiše obrazac i dostavi prateću dokumentaciju za sebe. Svaki zahtev mora da bude predmet zasebnog mejla.

Kada ću dobiti svoj QR kod?

Zahtevi će biti obrađeni u najkraćem mogućem roku. Nemojte da šaljete više puta svoj zahtev, jer time samo usporavate process za sve.

Zašto još nisam dobio svoj QR kod?

Činimo sve da odgovorimo na zahteve u najkraćem mogućem roku. U nekim slučajevima moraju se vršiti dodatne provere dokumenata, što može da dovede do kašnjenja.

Kako se QR kodovi šalju mejlom, redovno proveravajte spam.
Obavezno unesite svoju mejl adresu u obrazac za zahtev: bez tog podatka, ne može vam se poslati mejl.

Još nisam primio QR kod a potreban mi je za putovanje u Francusku ili posetu određenim mestima (muzeji, pozorišta, restorani itd.), Šta da radim?

Privremeni QR kod takođe može da vam izda zdravstveni radnik na osnovu negativnog rezultata RT-PCR ili antigenskog testa koji nije stariji od 72h.
Svi RT-PCR i antigeni testovi, u trenutku kada zdravstveni radnik unese njihov rezultat, generišu dokaz koji se može direktno odštampati i koji je dostupan testiranom licu mejlom i SMS-om pomoću kojeg se preuzima sa portala.

U Francuskoj se testovi za strance plaćaju i dostupni su u brojnim laboratorijama, apotekama Ili namenskim prostorima. Rezultati antigenskih testova obično su poznati nakon 15-20 minuta.

Najbližu lokaciju za testiranje nađite ovde ili na mapi DepistageCovid.

Da li ćete Evropska agencija za lekove da odobri i druge vakcine?

Lista vakcina koje je odobrila EMA može da bude dopunjena: nove dozvole za promet mogu se dati nakon saveta Evropske agencije za lekove, a Nacionalna agencija za bezbednost lekova može priznati nove ekvivalente. Redovno se informišite o ažuriranju te liste.

Više informacija

Da li će ova zdravstvena propusnica da bude priznata u drugim evropskim zemljama?

Da. On se generiše u digitalnom DCC formatu koji je priznat u celoj EU i zemljama koje su sa EU uspostavile sporazum o uzajamnom priznavanju. Ovde možete pronaći spisak tih zemalja.

Nisam vakcinisan. Mogu li da dobijem francuski QR na osnovu potvrde o oporavku od kovida 19?

Ne. Sistem omogućava priznavanje vakcinacije koja je izvršena u inostranstvu. Potvrda o preležanom kovidu nije relevantna za ovaj zahtev.

Koliko vremena treba da se obradi zahtev?

Ulažemo sve napore da odgovorimo na vaš zahtev što je pre moguće.

Imam pitanje koje nije navedeno. Kome mogu da se obratim?

Ako ovde ne nalazite odgovor na svoje pitanje, možete da nam se obratite mejlom na help.covid-pass@diplomatie.gouv.fr.

Moj zahtev je odbijen. Kako se žaliti na odluku?

Molimo vas da najpre proverite da li ispunjavate uslove za zdravstvenu propusnicu, a posebno da li je vakcina koju ste primili na listi koju je utvrdila Evropska agencija za lekove ili na listi ekvivalentnih.

Ako vaš zahtev nije odobren zbog rokova za vakcinaciju koji nisu u skladu sa onim što se traži, možete se ponovo prijaviti kada rokovi budu bili ispunjeni prema gore navedenoj proceduri.

publie le 10/08/2021

hautdepage