Izjava predsednika Makrona povodom posete predsednika Vučića [fr]

Predsednik Francuskem Emanuel Makron, primio je predsednika Vučića u zvaničnu posetu. Razgovarali su o temama koje su od važnosti za obe strane – o ekonomiji, pridruživanja Srbije EU, Kosovu, doprinosu Srbije regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti, kao i o obeležavanju Stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata .

Tom prilikom, oba predsednika dala su izjave na konferenciji za štampu. Ovde možete naći izjavu predsednika Makrona.

Izjava predsednika Makrona prilikom posete predsednika Vučića

Jelisejska palata – utorak 17. jula 2018

Veoma sam srećan što sam danas u Parizu primio predsednika Republike Srbije. Dragi Aleksandre, znajte da ste ovde uvek dobrodošli. Imali smo dugi sastanak u četiri oka i prijateljski radni ručak tokom kojih smo razgovarali o mnogim temama na koje ću se vratiti. Po svom dolasku, uputili ste mi čestitke zbog pobede francuske reprezentacije na Svetskom kupu a ja sam hteo da vam čestitam na svoje strane na pobedi Novaka Đokovića, koji je naj dan, u nedelju, osvojio svoj četvrti Vimbldon.

No, osim sporta, naš današnji sastanak odvijao se u jednom vrlo posebnom trenutku u odnosima između naše dve zemlje. Zaista, 2018. je stogodišnjica godina od kraja Prvog svetskog rata, a to nas prvo navodi da se podsetimo te zajedničke istorije i vremena kada su se Francuska i Srbija borile zajedno, kao saveznice, i da od tada imaju jedna prema drugoj ogromno poštovanje. To je takođe istorija jednog užasnog rata, u kome je srpski narod pokazao izuzetnu hrabrost, a Srbija izgubila više od četvrtine svog stanovništva.

Ponekad bismo zaboravili koliko smo bili bliski u ovim iskušenjima. Godine 1915. Francuska je evakuisala srpsku vojsku na ostrvo Krf. Naša zemlja je opremila i formirala novu srpsku vojsku koja je, zajedno sa vojnicima iz Francuske, oslobodila Srbiju u jesen 1918. godine, a vi ste mi maločas poklonili potresna dokumenta koja su među sobom razmenili u to doba predsednik i kralj koji su bili pre nas, a čija nas istorija obavezuje.

I danas se naši vojnici bore rame uz rame u spoljnim vojnim operacijama, mislim naročito u Maliju, u okviru evropske misije EUTM Mali, u Centralnoafričkoj Republici u okviru Minusca I EUTM RCA, kao i u Libanu kao deo UNIFILa – i na to smo se podsetili prilikom našeg susreta. I koristim ovu priliku da zahvalim Srbiji na njenom važnom doprinosu bezbednosti Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

U Parizu 11. novembra, imaćemo priliku da se podsetimo svih tih trenutaka koji su bili presudni za rađanje evropskih mirovnih težnji, i hvala Vam što ste prihvatili poziv koji sam Vam uputio da učestvujete na tom Mirovnom forumu 11. novembra. To ni na koji način neće da odloži zadovoljstvo sa kojim ću da odgovorim na vaš poziv da dođem u Srbiju, Vi ćete o tome govoriti za koji trenutak. O tome smo takođe razgovarali i želim da održim obećanje koje sam Vam dao i odgovorim na poziv koji ste mi uputili.

Nismo razgovarali samo o tom vojnom angažovanju i o zajedničkoj prošlosti, već i o bilateralnoj i regionalnoj situaciji. U pogledu regionalne situacije, Srbija je angažovana u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji. Postoje kriterijumi koji treba da se ispune, napredak koji treba da se postigne i ja želim da Francuska bude u mogućnosti da na tom putu prati Vašu zemlju i pomogne joj u rešavanju najosetljivijih tema, i o tome je bilo reči.
Raduje me naša odlična saradnja u oblasti bezbednosti u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalne imigracije. Srbija je pokazala da je pouzdan partner u toj oblasti i jasno je i onima koji sumnjaju da je evropska saradnja sa celim regionom Balkana od suštinske važnosti za našu zajedničku sigurnost.

Kada su u pitanju sve teme koje su i bilateralne i regionalne, mi delimo istu rešenost, stabilnost čitavog regiona, suverenost svakog i kapacitet ponuđen svakoj zemlji u regionu da ne potpadne pod bilo čiji strani uticaj ili destabilizovanje, i što se mene tiče, stabilnost takođe i za evropski projekat koji podrazumeva stabilan region Balkana; a Srbija u tome ima posebno važnu ulogu.

Takođe smo razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa i o sve izraženijem interesovanju francuskih kompanija za Srbiju. Naša trgovinska razmena se udvostručila u poslednjih deset godina. U poslednjih nekoliko meseci desio su se izuzetno značajan napredak i donesene su neke odluke, ćemu se radujem, po pitanju infrastrukture, saobraćaja, energetike i održivog razvoja, a želeo bih da nastavimo tim putem zajedno.

Da zaključim, dame i gospodo, ja bih želeo da opet potvrdim predsedniku Vučiću svoju želju da posetim Srbiju ove godine, kao što sam obećao, i želim da mu se zahvalim na ovoj plodnoj diskusiji i uverim ga iznova u duboko prijateljstvo koje Francuska gaji prema njegovoj zemlji.

Hvala vam.

Objavljeno 20/07/2018

gore