Izjava šefova država i vlada zemalja G7 [fr]

Lideri G7 žele da istaknu svoje veliko jedinstvo i pozitivan duh njihovih razgovora. Samit G7 koji je Francuska organizovala u Bijaricu omogućio je da šefovi država i vlada uspešno dođu do dogovora o nekoliko pitanja, koji su sažeto navedeni dole :

Trgovina
G7 je posvećena svetskoj trgovini koja je otvorena i pravična, kao i stabilnosti globalne ekonomije. G7 traži od ministara finansija da pažljivo prate stanje u globalnoj ekonomiji. Iz tog razloga, G7 želi da dubinski reformiše STO kako bi bila efikasnija u pogledu zaštite intelektualne svojine, bržeg rešavanja sporova i eliminisanja nelojalne trgovinske prakse. G7 se obavezuje da će 2020. postići sporazum o pojednostavljenju regulatornih barijera i modernizaciji međunarodnog oporezivanja u okviru OECD-a.

Iran
U potpunosti delimo dva cilja: osigurati da Iran nikada ne dođe u posed nuklearnog oružja i podstaći mir i stabilnost u regionu.

Ukrajina
Francuska i Nemačka će u narednim nedeljama organizovati samit u Normandijskom formatu kako bi postigle konkretne rezultate.

Libija
Podržavamo prekid sukoba u Libiji koje bi mogao da dovede do dugoročnog primirja. Verujemo da samo političko rešenje može da obezbedi stabilnost Libije. Mi pozivamo na organizovanje jedne dobro pripremljene međunarodne konferencije koja bi okupila sve zainteresovane strane i sve regionalne aktere kojih se ovaj sukob tiče. U tom smislu, mi podržavamo rad Ujedinjenih nacija i Afričke unije na uspostavljanju jedne međulibijske konferencije.

Hong Kong
G7 potvrđuje postojanje i značaj kinesko-britanske deklaracije iz 1984. o Hong Kongu i poziva da se izbegne nasilje.

publie le 27/08/2019

hautdepage