Izložba "Srbija, rat i plakat" [fr]

Ambasadorka Francuske prisustvovala je otvaranju izložbe "Srbija, rat i plakat" u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Domaćini su joj bili gospođa Ljiljana Miletić Abramović, direktorka Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i gospodin Vladimir Čeh, direktor Instituta za istoriju oglašavanja.

JPEG

Tokom Prvog svetskog rata, saveznici su koristili plakate za svoje oglašavanje. Brojni čuveni umetnici su učestvovali u izradi plakata, poput Teofila Štajnlajna (Francuska), Malvina Hofman (Sjedinjene Američke Države) i Samson Černov (Rusija) čija su dela predstavljena u okviru izložbe. Izlaganjem eksponata, plakata, crteža i knjiga, Vladimi Čeh, koji je autor izložbe, želeo je da oživi veoma važan istorijski trenutak koji dobro oslikava prijateljstvo između Francuske i Srbije.

JPEG

Tokom zime 1915-1916, srpska vojska, pritisnuta od strane nemačke i austrijske sile i bugarske vojske, prinuđena je da se povuče preko albanskih brda. Narod koji je sa njom pošao našao se suočen sa iscrpljujućim maršom, glađu, egzilom. U Francuskoj je nastao ogroman elan solidarnosti i oraganizovano je prikupljanje pomoći od strane udruženja Francuska narodna pomoć (Secours national français) tokom "Srpskog dana", 25. juna 1916. godine. Za tu priliku, Štajnlajn je nacrtao plakat koji je masovno distribuiran. Plakat prikazuje francuskog vojnika prepoznatljivog po svojoj uniformi "horizon bleu" i kepiju bordo boje, na čije rame se naslanja izgladneli srpski vojnik. Iza dvojice vojnika se pruža kolona srpskih izbeglica, mahom sastavljena od žena i starih ljudi. Umetnikovo saosećanje sa srpskom patnjom jasno se očitava na plakatu.

JPEG

Izložba, pripremljena uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, sadrži i dokumentarne tekstove o tom istorijskom periodu, na kojima je sa autorom izložbe sarađivao istoričar Stanislav Sretenović. Pozivamo vas da posetite ovu izložbu koja traje do 31. maja 2017. godine.

http://www.mpu.rs/index.html
http://www.institutfrancais.rs/

publie le 19/06/2017

hautdepage