Jednakost prava: Ambasador otvara izožbu „Nevidljive priče” [fr]

Umetnica Iva Vejnović je fotografisala LGBTI osobe na Balkanu koje su bili spremne da stanu ispred kamere i kažu reč-dve o svojoj percepciji stvarnosti koju žive, o prihvatanju ili neprihvatanju od strane društva, kao i o razmišljanjima o sebi. Ove fotografije su izložene u Francuskom institutu u Beogradu do 16. septembra, povodom Beogradske Parade ponosa.

Ambasador Mondoloni je otvorio ovu izložbu u sredu, zajedno sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, Brankicom Janković, predstavnikom udruženja Da Se Zna ! Stefanom Šparavalom i fotografkinjom Ivom Vejnović, što je bila i prilika da se ponovo naglasi da je borba protiv kršenja ljudskih prava zasnovanog na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu jedan od prioreta politike Francuske u oblasti ljudskih prava.

PNG

Otvaranje izložbe održano je u prisustvu aktivista za zaštitu prava LGBTI osoba, predstavnika institucija Srbije i međunarodne zajednice. Ambasador je pored ostalog izjavio da „ove osobe ne bi trebalo da brinu za sebe samo iz razloga što se razlikuju od većine : „ako se razlikujem od tebe, moje prisustvo te ne umanjuje, nego te uvećava” govorio je Sent Egziperi, a Francuska podržava pravo na različitost, pravo na poštovanje svake osobe, bez obzira na njenu/njegovu seksualnu orijentaciju.”

Ambasador će učestvovati u Paradi ponosa koja će biti održana u nedelju u 14 časova u Beogradu, zajedno sa članovima ekipa Ambasade i Francuskog instituta u Srbiji.

Objavljeno 13/09/2018

gore