Jug Srbije posvećen Frankofoniji [fr]

Jug Srbije je uvek bio angažovan oko promocije francuskog jezika, čiji su kulturni akteri i školske ustanove gradova Niša i Pirota, ponosni predstavnici.

Povodom meseca Frankofonije, ambasador je otputovao u Niš i Pirot 24. i 25. marta kako bi učestvovao u 16-om po redu, finalu Takmičenja za frankofonu pesmu, kao član žirija i kako bi istakao značajne napore dvojezičnih odeljenja gimnazije « Svetozar Marković » u Nišu i Gimnazije Pirot.

I ove godine, finale Takmičenja za frankofonu pesmu je održano u Narodnom pozorištu Niš, u partnerskoj organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Studentskog kulturnog centra Niš, u saradnji sa ambasadama Egipta, Tunisa, Kanade, Švajcarske, Libana koje su dodelile sledeće nagrade :

  • Kategorija junior : Aleksandra Vinčić iz Subotice, koja je pevala « Je suis malade » od Serž Lame, je osvojila put u Tunis i imaće priliku da poseti jedan muzički festival u Tunisu. Nagradu obezbeđuje Ambasada Tunisa u Srbiji.
  • Kategorija senior : Milutin Milić iz Niša, koji se predstavio pesmom « Nathalie » od Žilber Bekoa je osvojio put u Egipat. Nagradu obezbeđuje Ambasada Egipta u Srbiji uz pomoć turističkih agencija Faros Tours i Mondorame.

Ambasador je 25.marta uručio orden Akademske palme u rangu Viteza direktoru niške gimnazije « Svetozar Marković » čije dvojezično odeljenje ove godine slavi 10 godina uspešnog rada. Akademske palme su počasna titula i mogu se dodeliti strancima i Francuzima koji žive u inostranstvu i koji aktivno doprinose širenju francuske kulture u svetu. Tu nagradu je ustanovio Napoleon 1808. godine i danas je nosi više od 11 600 osoba u Francuskoj i u svetu.

Gimnaziji Pirot je dodeljen prestižan sertifikat LabelFrancEducation u prisustvu ambasadora. Ova oznaka kvaliteta dodeljuje se stranim školama sa dvojezičnom nastavom koje predaju određene predmete na francuskom jeziku i koje rade na širenju francuskog jezika i kulture u njihovoj zemlji. Ova gimnazija je peta ustanova u Srbiji, nakon 3 srednje škole (Treće beogradske gimnazije, gimnazije « Svetozar Marković » iz Niša, gimnazije « Jovan Jovanović Zmaj » iz Novog Sada) i Osnovne škole « Vladislav Ribnikar » iz Beograda. Na ovaj način se dodeljuju pedagoške zasluge celoj ekipi. Dvojezično odeljenje pirotske gimnazije prati Francuski institut u Srbiji, preduzeće Tigar Tyres (grupa Michelin) i grad Pirot.

publie le 03/04/2019

hautdepage