Govoriti o ratu znaci govoriti o miru

Istoricar i universzitetski profesor Zan-Noel Zanene, nekadasnji predsednik Radio Frans i organizacionog komiteta proslave dvestogodisnjice francuske revolucije, odrzao je u cetvrtak 6.marta 2014. u Domu Omladine u beogradu predavanje u okviru ciklusa "Razmisljanja o ratu", koje je organizao Francusk;i institut u Srbiji povodom obelezavanja stogodisnjice Prvog svetskog rata. Ovo predavanje moderirao je Stanislav Sretenović, istoricar u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.

JPEG

Zan-Noel Zanene podvukao je da pitanje raspodele odgovornosti za konflikt nije najvaznije u ocima savremenih istoricara i novih generacija, koji pre svega teze da razumaju diplomatski sistem, tenzije, interese i percepciju razlicitih protagonista onog vremena a koji su mogli da vode ka izbijanju tog tragicnog sukoba.

Istoricar je podsetio da je, prema njegovom misljenju, « od sustinskog znacaja da se Stogodisnjica stavi u sluzbu izgradnje Evrope » u cilju osvetljavanja zajednickog nasledja secanja koje je vezano za tu epizodu u istoriji kontinenta. Stoga, on je za primer uzeo francusko-nemacko pomirenje koje je narocito ucinilo mogucim zajednicko promisljanje istorije koja je povezivala ove dve zemlje i koju ilustruje upotreba zajednickih skolskih udzbenika istorije.

Zan-Noel Zanene dao je prilikom svog boravka u beogradu vise intervjua za srpsku stampu, a njegove izjave preneli su mnogi mediji, medju kojima su:

- Veliki intervju za nedeljnik Vreme u kome je istoricar izneo svoje objasnjenje geopoliticke klime onog vremena.

Naslov teksta: "Kada historija postane histerija"

Podnaslov: Srbija se osećala ugroženom od Austrougarske. Srbija je za Austriju bila pretnja kao centrifugalna sila za slavenske zemlje unutar Habzburške monarhije. Rusija je mislila da će biti oslabljena ako ne bude ispoljavala solidarnost sa slovenskim narodima. Nemci su imali utisak da će ih okruženje ugušiti. Belgija je imala utisak da Nemačka ugrožava njen suverenitet i bila je u pravu. Francusku je ugrožavao strah od nemačke invazije na Belgiju naročito jer je još bilo živo sećanje na amputaciju Alzasa i Lorene. Englezi su se bojali da će nemačka mornarica postati jača od britanske.

http://www.vreme.com/cms/view.php?i...

- DANAS (8-9/3): Jer, nema suštinski ispravnog sagledavanja istorijskih događaja, a kamoli tako velikih kao što je Prvi svetski rat, ako se ne setimo i žrtava, ali i heroja. A običan vojnik, bez obzira na to da li je bio francuski, srpski ili nemački, istovremeno je bio i heroj, i žrtva tog pokolja koji je desetkovao stanovništvo našeg kontinenta.

http://www.danas.rs/dodaci/nedelja/...

- POLITIKA (8/3): Žan-Noel Žanene, istoričar

Srbija je bila hrabra u Velikom ratu

U Francuskoj se više niko ne bavi pitanjem ko je krivac za Prvi svetski rat i izbegava se podela na dobre i loše momke...".

http://www.politika.rs/rubrike/Kult...

- Intervju za Vecernje Novosti (8/3), s. 20: Kad je u pitanju Srbija, insistira se više nego ikad na ogromnoj hrabrosti vašeg naroda, na drami Srbije u kojoj je bilo mnogo više žrtava nego u Francuskoj ili Nemačkoj. Francuska je zahvalna Srbiji, i ta zahvalnost nije izgubljena bez obzira na sve.

http://www.novosti.rs/vesti/kultura...

Objavljeno 02/04/2014

gore