Karavan za klimu zastao u stanici Petnica [fr]

Tokom cele godine u okviru projekta „Karavan za klimu“ organizovana su brojna predavanja posvećena određenim temama na kojima se predstavljaju jednostavna, efikasna i lako primenljiva rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Glavna tema „Karavana za klimu“ u Petnici je tekstilna i odevna industrija, koja na svetskom nivou zauzima treće mesto po zagađenju koje proizvodi. Kao veliki potrošač sirovina, doprinosi u velikoj meri proizvodnji gasova sa efektom staklene bašte, bilo da je reč o procesu proizvodnje, transportu ili održavanju.

Tri govornika, iz tri različite zemlje, razgovaralo je sa šezdesetak polaznika Istraživačke stanice Petnica. Izabel Kee posvetila se osvešćivanju potrošača i ovom prilikom je predstavila povelju „Promenimo modu zbog klime“ koju je sprovela tokom Konferencije Ujedinjenih nacija za klimu u Parizu (COP21). Lidija Georgijeva, profesorka dizajna objasnila je kako je moguće integrisati klimatske izazove u modno i dizajnersko obrazovanje i podelila je sa polaznicima svoje iskustvo iz Republike Makedonije. Nenad Radujević , osnivač Belgrade Fashion week-a, govorio je o ovoj temi na osnovu svog iskustva u Srbiji.

Posle ovih razgovora, organizovana je radionica ručnih radova za reciklažu tekstila koja će polaznicima Istraživačke stanice Petnica dugo ostati u sećanju.

www.karavanzaklimu.rs

publie le 31/07/2018

hautdepage