Književno popodne posvećeno delu Lejle de Dampjer [fr]

Ambasada Francuske, 6. juna 2019, bila je domaćin književnog popodneva udruženja Belgrad akej (Belgrade accueil), u okviru obeležavanja 180. godišnjice od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije

Gordana Krstić-Faj, istoričarka umetnosti, predstavila je život i delo Lejle de Dampjer, francuske pesnikinje koja je jedno vreme živela u Beogradu.

Lejla de Dampjer, supruga ambasadora Francuske, grofa Robera de Dampjera, prvog stanara novoizgrađene Ambasade Francuske, otvorene 1935. godine.

Nakon izlaganja, prisutni su imali prilike da uživaju na lepoj terasi Ambasade i u pogledu koji se odatle pruža. Taj pogled bio je inspiracija i Lejli.

Lejla de Dampjer je ostavila jedinstven trag u Beogradu. Objavila je dve zbirke pesama : Beograd (Belgrade – 1936) i Odrazi i priviđenja (Reflets et mirages 1937). Slavni srpski pisac Miloš Crnjanski je smatrao da stihovi njene pesme « Pišem vam s večeri » (Je vous écris le soir) zaslužuju da se nađu u svakoj knjizi posvećenoj Beogradu.

Objavljeno 10/06/2019

gore