Komemorativna svečanost u Zaječaru (19. oktobra 2017.) [fr]

19. oktobra, delegacija Ambasade Francuske je boravila u Zaječaru (Istočna Srbija) povodom godišnjeg odavanja počasti francuskim vojnicima koji su poginuli tokom borbi u tom kraju u jesen 1918. godine.

JPEG

Dan je počeo sastankom otpravnika poslova, g. Nikole Faja, sa gradonačelnikom Zaječara. g. Boškom Ničićem, o socio-ekonomskoj situaciji u regionu, nastavi francuskog jezika, planovima za komemorativne aktivnosti u 2018. godini kao i o nameri grada Zaječara da oda posebnu počast generalu Žuino-Gambeti, komandantu francuskih trupa koje su oslobodile grad 19. oktobra 1918. godine.

JPEG

Delegacija se uputila na francusko vojničko groblje na svečanost odavanja počasti vojnicima koji su poginuli tokom borbi za oslobođenje Zaječara. Nakon intoniranja himni Francuske i Srbije, g. Nikola Faj, optravnik poslova, položio je venac na spomenik na kome su upisana imena 85 francuskih vojnika koji leže na tom groblju. Vence su takođe položili g. Negovan Stanković, državni sekretar za boračka pitanja, gradonačelnik, ambasador Maroka, predstavnici Vojske kao i više udruženja starih ratnika.

JPEG

Hor jedne osnovne škole iz Zaječara je nakon toga veoma lepo otpevao pesmu « Kreće se lađa francuska » koja govori o pomoći koju je Francuska mornarica pružila srpskim trupama i narodu prilikom evakuacije na ostrvo Krf u januaru 1916.

Delegacija Ambasade je zatim učestvovala na ceremoniji koju je organizovao grad Zaječar kod spomenika podignutog u čast vojnika iz tog kraja poginulih tokom Balkanskih ratova (1912-1913.) i I Svetskog rata.

JPEG

Drugi deo dana se odvijao prema programu koji su sačinile gradske vlasti. Delegacija je posetila Narodni muzej u Zaječaru gde se čuvaju najvredniji eksponati pronađeni na arheološkom nalazištu Felix Romuliana koje se nalazi na desetak kilometara od grada. Za delegaciju je potom bila upriličena poseta sa vodičem ovih arheoloških ostataka koji su 2007. godine upisani na listu svetske kulturne baštine Uneska.

publie le 31/10/2017

hautdepage