Koncert posvećen Eriku Satiju [fr]

U okviru Meseca Frankofonije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu, priredili su koncert u Narodnoj biblioteci Srbije 12. marta 2016. koji je bio posvećen Eriku Satiju.

Ovako je koncert u programu najavio Nikola Vukanović, autor i urednik ciklusa "Subotom u 6":

JPEG

"Erik Sati, kompozitor, pijanista i pisac – osnivač umetničkog pravca La Belle Epoque. Godina 1887. smatra se polaznom tačkom u njegovom kompozitorskom opusu, a nešto kasnije (1888) napisao je najpoznatija dela « Gimnopedije » (Gymnopédies, tri kompozicije za klavir). Sati je bio izuzetna figura u pariskoj avangardi početkom 20. veka. Njegov rad je bio preteča kasnijih muzičkih pravaca minimalizma i pozorišta apsurda. Za sebe je govorio da je fonometričar (neko ko meri zvukove), a ne muzičar. Takav stav je zauzeo pošto su ga nazvali « nespretnim, ali suptilnim muzičarem » u knjizi o modernim francuskim kompozitorima iz 1891. godine. Osim komponovanja, Sati je pisao tekstove za brojne časopise, od dadaističkog magazina 391 do američkog Vanity fair-a. Pojedini stručnjaci veruju da je krajem 1880-ih godina pisao članke pod pseudonimom Viržini Lebo."

Ove godine, širom sveta se obeležava 150.godišnjica od njegovog rođenja. U okviru manifestacije Mesec Frankofonije koju organizuju Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu, na koncertu Subotom u 6 – En honneur d’Erik Satie, nastupili su studenti FMU pod vođstvom prof.doc. Jelene Ɖajić".

Studenti su izveli dela za klavir solo, za klavir četvororučno i solo pesme, a o muzici Erika Satija govorila je Dunja Savić, student Katedre za muzikologiju FMU.

Učesnici: Isidora Bovan, Milica Kućerović, Neda Nikolić, Dunja Savić, Vladica Mikićević, Katarina Karić, Damjan Jović, Dušan Simić i Marija Ćuposki (sopran). : Isidora Bovan, Milica Kućerović, Neda Nikolić, Dunja Savić, Vladica Mikićević, Katarina Karić, Damjan Jović, Dušan Simić et Marija Ćuposki (sopran).

publie le 09/04/2018

hautdepage