Kragujevac i Francuska jačaju međusobno partnerstvo [fr]

Ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni, prilikom svog prvog službenog puta izvan Beograda, posetio je Kragujevac 15. marta 2018. godine, u okviru Meseca frankofonije u Srbiji. U pratnji direktora Francuskog instituta u Srbiji, direktorke Francusko-srpske privredne komore i drugih saradnika iz Odeljenja za saradnju i Francuskog instituta, sastao se sa nekoliko ključnih aktera saradnje između Kragujevca i Francuske, među kojima su Gradska uprava, Regionalna privredna komora i Univerzitet.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, ambasador je ponovo potvrdio svoju želju da ojača francusko-srpsku saradnju u svim njenim aspektima: političkom, ekonomskom, kulturnom i obrazovnom. On je takođe naglasio važnost daljeg pružanja podrške Srbiji u nastavljanju njenih napora ka približavanju Evropskoj uniji, kao i Međunarodnoj organizaciji frankofonije. Ovom prilikom gradonačelnik, ambasador i direktor Francuskog instituta u Srbiji potpisali su sporazum o saradnji, kako bi se definisao metodološki okvir za jačanje partnerstva između Kragujevca i Francuske.

Ambasador i njegova delegacija su takođe primljeni u Politehničkoj školi, u kojoj se održava izložba o "ultra konektovanom telu", na predlog Francuskog instituta u Srbiji, a zatim je posetio Univerzitet u Kragujevcu, i tamo govorio pred šezdesetak studenata o novostima u francusko-srpskom partnerstvu i o Frankofoniji danas. Ambasador je nakon toga posetio Memorijalni muzej 21. oktobra, simbolično mesto sećanja na brojne civilne žrtve u Šumaricama, ubijene tokom Drugog svetskog rata.

Francuska i Srbija ove godine obeležavaju 100 godina od kada su srpske i francuske trupe Istočne armije oslobodile Srbiju, a zatim će 2019. godine slaviti 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Akcije saradnje koje ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji realizuju u Kragujevcu (razmene o gradskoj upravi, Karavan francuskog filma, promocija francuskog jezika, naučne izložbe, posete pisaca i umetnika…) grade se u međusobnom poverenju, a namenjene su mladim ljudima Kragujevca.

publie le 22/03/2018

hautdepage