Kraj Velikog rata na Balkanu

Seminar, okrugli sto, predstavljanje knjige | od 11. do 14. septembra 2018. (Beograd, Niš)

Referentni međunarodni seminar

Institut za balkanološke studije, uz podršku francuske Misije Stogodišnjice, organizuje u Beogradu (zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU) u sredu 12. i u četvrtak 13. septembra međunarodni seminar « Kraj Velikog rata na Balkanu (1918-1923.) », na kome će se okupiti austrijski, britanski, francuski, grčki, italijanski, rumunski i srpski istoričari.

Učešće na ovom seminaru (radovi na francuskom i engleskom), na kome će uvodno izlaganje u sredu 12. septembra u 9 časova održati g. Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, je otvoren za istoričare i zaljubljenike u istoriju.

Dva okrugla stola za širu publiku

Francuski institut u Srbiji (IFS) se pridružuje Balkanološkom institutu u organizovanju dva okrugla stola, otvorena za široku publiku.

Sreda 12. septembar 2018, u 19.00 časova
Beograd | Francuski institut u Srbiji, Knez Mihajlova 31

Upoređivanje borbenih iskustava između Zapadnog i Balkanskog fronta
Trojica istoričara vodiće razgovor o sagledavanju mesta koje Solunski front (Istočni ili Makedonski front) zauzima u našem zajedničkom sećanju, u sećanju jugoistočne i zapadne Evrope, kao i o sagledavanju ključne uloge, vojne i strateške, koje su borbe na Balkanu tokom Prvog svetskog rata odigrale u uspostavljanju nove ravnoteže u Evropi.

Učesnici: Fransoa Koše (Univerzitet u Loreni, Mec), Žan-Noel Grandom (Univerzitet u Loreni, Nansi), Florin Turkanu (Univerzitet u Bukureštu).

Petak, 14. septembar, 11.00 časova
Niš | Univerzitet u Nišu

Proboj Solunskog fronta i oslobađanje Srbije

Pogled na poslednju, odlučujuću, epizodu Velikog rata na Balkanu, na oslobađanje gradova u Srbiji od strane Savezničkih vojski i završetak borbi na Solunskom frontu.

Učesnici: Frederik Gelton, vojni istoričar, bivši savetnik pri Istorijskom odeljenju Odbrane (Pariz), Vojislav Pavlović, istoričar, direktor Balkanološkog instituta SANU.

PDF - 256.4 ko
(PDF - 256.4 ko)

Objavljivanje na srpskom Ratnog dnevnika (1918-1920.) maršala Franše D Eperea (Franchet D’Espèrey)

Izdavačka kuća Prometej će 11. septembra 2018. u 19.00 časova u Rezidenciji Francuske, predstaviti originalno izdanje Ratnog dnevnika (1918-1920.) maršala i vojvode Franše D’Eperea, na srpskom jeziku, koja se objavljuje uz ljubaznu saglasnost njegovih potomaka. Dnevnik je priredio direktor Balkanoloskog instituta, prof. dr Vojislav Pavlović. Gđa Klod de Sen-Pjer, unuka maršala D Eperea, će prisustvovati tom događaju.

JPEG

Linkovi :
- Institut za balkanološka istraživanja: http://www.balkaninstitut.com/
- Misija Stogodišnjice (Mission du Centenaire): www.centenaire.org/
- Izdavačka kuća Prometej:http://www.prometej.rs/srpske-vojvode/

publie le 01/11/2018

hautdepage