Kulturna saradnja [fr]

Kulturna saradnja između Francuske i Srbije odvija se kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji, na prvom mestu, uz podršku i učešće Amabasade Republike Francuske u Srbiji.

Misija Francuskog instituta u Srbiji je održavanje postojećih i podrška stvaranju novih umetničkih i kulturnih veza koje spajaju Francusku i Srbiju, a koje za cilj imaju upoznavanje novih generacija. Od filma do igre, preko književnosti, stripa, street arta i digitalne umetnosti, Francuski institut posebnu pažnju poklanja savremenom stvaralaštvu i inovacijama u pomenutim oblastima. U tom smislu, Francuski institut podržava umetničku i intelektualnu razmenu između stvaralaca, ali i onih koji kreiraju kulturnu politiku i sprovode je u delo.

Aktivnosti u cilju promovisanja i saradnje u oblasti filma u Srbiji

Nakon obnavljanja ugovora o filmskim koprodukcijama između Francuske i Srbije, Filmski centar Srbije i Francuski Nacionalni centar za kinematogafiju dodatno su ojačali saradnju. U cilju podrške, Francuski institut u Srbiji organizuje susrete između filmskih poslenika i prikazivanja najaktuelnijih francuskih filmskih ostvarenja srpskoj publici. Francuski filmski karavan od 2013. godine obilazi više od četrdeset gradova u Srbiji, omogućujući ljubiteljima Sedme umetnosti besplatno gledanje igranih i dokumentarnih filmova, dok svakog proleća u Beogradu biva organizovan Festival francuskog filma u okviru kojeg publika može premijerno pogledati najskorije filmove. Program Francuskog filmskog karavana.

JPEG

Program Teatroskop za razvoj scenskih umetnosti u regionu Jugoistočne Evrope

Teatroskop je program kojim upravlja Francuski institut u Srbiji i koji za cilj ima jačanje veza između Francuske i zemalja jugoistočne Evrope u oblasti scenskih umetnosti (igra, savremeni cirkus, lutkarsko pozorište, pozorište, scensku umetnost u javnom prostoru i scenske programme za mlade). Program pokriva trinaest zemalja (Albanija, Federacija Bosne, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska). Teatroskop pomaže susrete između francuskih stručnjaka i njihovih kolega iz regiona, turneje i saradnju između umetnika. Godine 2019, kroz program su podržane turneje osam predstava, više od sto sati obuka za umetnike i brojna studijska putovanja. Za period od 2020. do 2022. godine, prioritet će biti savremeni cirkus, igra, lutkarsko pozorište i predstave namenje mladima i deci. Program Teatroskop.

JPEG

Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa

Veze između Francuske i Srbije veoma su snažne u oblasti stripa: brojni srpski strip umetnici rade za francuske izdavačke kuće, dok svake godine u Srbiji biva objavljen značajan broj prevoda francuskih stripova. Francuski institut u Srbiji podržava festivale stripa i podstiče susrete između francuskih iu srpskih strip umetnika: u saradnji sa Međunarodnim centrom za strip iz Angulema, pokrenut je program ukrštenih rezidencija koji omogućuje umetnicima da razvijaju svoje projekte i upoznaju se sa strip scenom zemlje u kojoj borave. Poziv na učešće u strip rezidencijama.

JPEG

Promovisanje francuske književnosti u Srbiji

Francuski institut u Srbiji podržava izdavačku delatnost u Srbiji kroz program podrške izdavaštvu „Danilo Kiš“ (preporuke i finansijska podrška) za dela koja oslikavaju vitalnost i inventivnost francuskog i frankofonog književnog stvaralaštva. Francuski institut favorizuje grafičke novele i stripove, kao i izdanja namenjena mlađoj publici. Zahvaljujući nagradi Branko Jelić, koja je dodeljena svake godine najboljim prevodima iz više književnih oblasti, pruža se podsticaj mladim, kao i već potvrđenim prevodiocima. Književni festival Molijerovi dani koji je organizovan svakog proleća i posvećen je savremenoj frankofonoj književnosti, te ovdašnjoj publici pruža mogućnost da se sretne sa poznatim frankofonim piscima. U okviru te manifestacije organizuje se i proglašenje Gonkurove nagrade studentata Srbije, u saradnji sa katedrama za francuski jezik univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

JPEG

Promovisanje Frankofonije

Francuska ambasada i Francuski institut u Srbiji aktivno rade na promovisanju Frankofonije u svim svojim vidovima (kulturna različitost, obrazovanje, održivi razvoj, ljudska prava, promocija multilateralizma) sa brojnim partnerima i diplomatskim predstavništvima okupljenim, od juna 2018. Godine, u Grupi frankofonih ambasadora (22 predstavništva aktivna u grupi u maju 2020).

Grupa frankofonih ambasadora tokom čitave godine a posebno u martu (mesecu Frankofoine) radi projektima iz oblasti kulture i obrazovanje koji za cilj imaju jačanje veza ostvarenih zahvaljujući veoma rasprostranjenom francuskom jeziku.

PNG

Promovisanje gastronomske kulture / Good France

Inicirana od strane Ministarstva za Evropu i spoljne poslove i renomiranim kuvarom Alenom Dikasom 2015. godine, manifestacija Goût de/Good France slavi francusku gastronomiju istovremeno u 156 zemalja na pet kontinenata tako što iste večeri u restoranima i francuskim ambasadama širom sveta bivaju pripremljene večeri francuske kuhinje. Za samo pet godina, Goût de/Good France se nametnula kao jedna od najvažnijih gastronomskih manifestacija koja iz godine u godinu sve više raste.

U Srbiji se svake godine slavi francuska gastronomija u okviru manifestacije Goût de France, organizovane u saradnji sa petnaestak restorana. Izdanje predviđeno za 2020. godinu, koje je trebalo da bude održano 20. aprila 2020. godine, otkazano je zbog pandemije uzrokovane Korona virusom. Manifestacija je pomerena za februar 2021. godine i za cilj će imati podršku sektoru gastronomije i turizma. Tema šestog izdanja Goût de France biće odgovorna ishrana sa posebnim akcentom na region Centre-Val de Loire u Francuskoj. Sledite ovaj link za infomacije o manifestaciji Goût de France.

JPEG

publie le 11/06/2020

hautdepage