Srbija spremna za početak procesa ratifikacije Sporazuma iz Pariza [fr]

Prilikom Svetskog dana zaštite životne sredine i na pola puta između COP 21 i COP 22, ambasada Francuske bila je domaćin konferenciji za novinare, održanoj 8. juna, na dan kada je u Francuskoj, koja je snažno posvećena ovoj tematici, Senatu predstavljen predlog zakona o ratifikaciji, sa ciljem njegovog donošenja do leta.

Pored Kristin Moro, ambasadora Francuske u Srbiji, koja je Srbiji čestitala na ostvarenom napretku u borbi protiv klimatskih promena u proteklih godinu dana, državni sekretar za zaštitu životne sredine, gospođa Stana Božović, predstavila je najnovije akcije u borbi protiv klimatskih promena u Srbiji i najavila da bi proces ratifikacije Sporazuma iz Pariza u Srbiji mogao da bude započet uskoro, sa ciljem ratifikacije sredinom 2017. godine.

Ovaj sastanak je ilustrovao sadašnju francusko-marokansku dinamiku u borbi protiv klimatskih promena: Maroko, uz podršku Francuske, priprema organizaciju COP22 koja će se održati u Marakešu. G. Abdela Zagur, ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji, iskoristio je priliku da uputi zvanični poziv Srbiji da učestvuje u COP 22.

Na kraju, gospođa Borka Jeremić, predstavnica Kancelarije Ujedinjenih Nacija, predstavila je novi partnerski okvir 2016-2020 sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, za borbu protiv klimatskih promena, upravljanje prirodnim resursima i smanjenje rizika.

JPEG

JPEG

publie le 15/06/2016

hautdepage