Pokrenut lokalni razvoj otporan na klimatske promene [fr]

Deset dana uoči početka COP 22, 26. oktobra 2016. godine, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji bili su domaćini sastanka na temu razvoja lokalnih samouprava, koji je organizovan na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Beogradu.

Ovom prilikom, Stana Božović, državni sekretar za zaštitu životne sredine i Irena Vojačkova, stalna predstavnica UNDP u Srbiji, zahvalile su se Francuskoj na njenoj liderskoj ulozi u u borbi protiv klimatskih promena koja predstavlja jedan od vodećih izazova 21. veka, kao i na podršci koju u toj borbi daju Srbiji. Izrazile su zadovoljstvo što je veliki broj ljudi prisustvovao sastanku.

Ambasador Francuske osvrnula se na dostignuća francuskog predsedavanja COP 21 i naglasila da su očekivanja ispunjena i da je ostvaren cilj: ratifikacija i stupanje na snagu Pariskog sporazuma pre početka COP 22. Sporazum će stupiti na snagu 4. novembra, s obzirom da je 75 zemalja koje emituju 59% gasova sa efektom staklene bašte ratifikovalo ovaj sporazum. Ambasadorka je podsetila da je za stupanje na snagu sporazuma bilo potrebno da on bude ratifikovan u 55 zemalja koje emituju 55% gasova sa efektom staklene bašte. Gospođa Moro primetila je i da je pokrenut tzv. "zeleni razvoj", odnosno - lokalni razvoj otporan na klimatske promene i razvoj obnovljivih vrsta energije, kao i da je i sve veći broj radnih mesta u oblasti "zelene ekonomije".

Otpravnik poslova za međunarodnu saradnju Ambasade Maroka, Dris Hakak, osvrnuo se na pripremu konferencije COP 22 koja će biti otvorena 7. novembra u Marakešu. Ovaj susret, koji će okupiti veliki broj državnika i učesnika iz celog sveta, biće prilika da se preduzmu konkretne mere vezane za obaveze definisane Pariskim sporazumom o klimi koji stupa na snagu 4. novembra 2016.

JPEG

Sprovođenje ovih mera zavisi od angažovanja svih: i na ovom skupu posebno je naglašena neophodnost uključivanja svih strana. Vlada Republike Srbije je kroz nedavno pokrenutu inicijativu za redefinisanje još ambicioznijih ciljeva do 2025, 2030. i 2050. godine još jednom pokazala svoju privrženost ciljevima Parsikog sporazuma. Sa svoje strane, UNDP usmerava svoju delatnost ka opštinama u Srbiji u okviru novog projekta za podršku lokalnim samoupravama u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte kroz sprovođenje lokalnih inovativnih programa. .

Ovaj događaj pokazao je da klimatske promene nisu sinonim za krizu već mogu da budu sinonim ekonomskog razvoja i inovacija na lokalnom nivou.

publie le 01/11/2016

hautdepage