Mark Ribu, fotografije

Izbor pedesetak dela fotografa Marka Ribua koja ilustruju pre svega njegovu prvu reportažu snimljenu 1953. godine u Jugoslaviji, uz fotografije koje su obeležile našu epohu.

Od 28. oktobra do 5. decembra
Otvaranje izložbe: sreda 28. oktobar - 19h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31

JPEG

Rođen 1923. blizu Liona, Mark Ribu svoje prve fotografije stvara za Svetsku izložbu u Parizu 1937. godine. Studira inženjerstvo u Centralnoj školi u Lionu i radi u fabrici, a zatim odlučuje da se bavi fotografijom. 1953. njegova fotografija radnika koji premazuje Ajfelovu kulu objavljena je u časopisu Lajf. Na poziv Anri Kartije-Bresona i Roberta Kape pridružuje se agenciji Magnum. 1955. odlazi u Indiju preko Srednjeg istoka i Avganistana i ostaje tamo godinu dana. Posle Kalkute odlazi do Kine 1957. godine gde će ostati duže vreme i završiti putešestvije u Japanu gde radi na svojoj prvoj knjizi Women in Japan. 1960. posle tri meseca boravka u SSSR-u, odlazi da prati događaje u Alžiru i subsaharskoj Africi. 1968. i 1969. odlazi na reportaže u Južni a zatim i Severni Vijetnam gde je jedan od retkih fotografa koji ima dozvolu da boravi. Tokom osamdesetih godina redovno se vraća na srednji i daleki istok, posebno u Angkor i Huang Šan i prati ogromne i brze promene koje se zbivaju u toj Kini koju poznaje već trideset godina.

2010. Mark Ribu poklanja Muzeju moderne umetnosti u Parizu (Centru Žorž Pompidu) zbirku od 192 originala snimljenih između 1953 i 1977. godine. Mnoge galerije i muzeji izlažu njegova dela : u Parizu, Njujorku, Šangaju, Tokiju… Dobitnik je mnogih priznanja od kojih dve nagrade Overseas Press kluba, ICP Infinity Award kao i nagrade Nadar za knjigu Vers l’Orient/ Ka Istoku.

Objavljeno 09/04/2018

gore