Mart 2020 - mesec Frankofonije: program u Srbiji

Svake godine mesec mart je u celom svetu u znaku Frankofonije i slavljenja njene raznolikosti i živosti. Frankofoniju pre svega čini 300 miliona ljudi koji na 5 kontinenata govore istim, francuskim jezikom. Ujedno, Frankofonija predstavlja i institucionalno sredstvo posvećeno unapređenju francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje između 88 država i Vlada članica Međunarodne organizacije frankofonije (OIF).

Kao i prethodnih godina, tokom meseca frankofonije biće predstavljeni frankofoni projekti koje u Srbiji sprovode škole, opštine, udruženja, muzeji, kulturni centri, ambasade i druga diplomatska predstavništva. Ipak, ova godina je posebna jer Međunarodna organizacija frankofonije obeležava 50 godina postojanja.

JPEG

Stoga će grupa frankofonih ambasadora, osnovana 2018. godine sa ciljem da podrži Srbiju u statusu pridruženog člana Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) i koja okuplja 23 diplomatske misije (ambasade i međunarodne organizacije) da koordinira aktivnostima Meseca frankofonije, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

U priloženom programu predstavljeni su projekti partnera i diplomatskih misija (Belgija, Valonija-Brisel, Kanada, Egipat, Maroko, Švajcarska, Tunis) od kojih nekoliko (Frankofoni horizonti, Takmičenje za frankofonu pesmu) spajaju zemlje i kontinente, odslikavajući svu raznolikost svojstvenu Frankofoniji. Kroz različite aktivnosti, pored tradicionalnog doprinosa Frankofonije razvoju kulturne i jezičke raznolikosti, ove godine će poseban akcenat biti stavljen i na odbranu mira i rodne ravnopravnosti.

Pored programa koji su navedeni u brošuri, tokom čitavog meseca marta biće organizovane i brojne dodatne aktivnosti. Aktuelnosti o Mesecu Frankofonije možete pratiti na stranici Frankofonija od 1. do 31. marta 2020.godine.

Stojimo vam na raspolaganju za sve dodatne informacije.

Program se nalazi u prilogu

publie le 02/06/2020

hautdepage