Matijas Enar, dobitnik Gonkurove nagrade 2015 u Francuskoj, pobedio je i u Srbiji [fr]

JPEG
„Gonkurova nagrada studenata Srbije 2016.“ pripala je Matijasu Enaru za roman Busola – laureata su odabrali studenti sa četiri katedre za francuski jezik u Srbiji, na poslednjem glasanju koje se odvijalo 11. maja 2016. u Beogradu, pred zvanično proglašenje koje je priređeno u rezidenciji Francuske, a kome je prisustvovao Pjer Asulin, član Akademije Gonkur, pod čijim pokroviteljstvom se nagrada dodeljuje.

U sredu 11. maja u 16 sati studenti francuskog jezika univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu dodelili su „Gonkurovu nagradu studenata Srbije 2016.“ Matijasu Enaru za njegov roman Busola. Glasanje se odvijalo u prisustvu Pjera Asulina, člana Akademije Gonkur u Francuskoj, koja je pokrovitelj ove nagrade u Srbiji. Ambasador Francuske, gospođa Kristin Moro, priredila je prijem u rezidenciji Francuske za studente koji su glasali i za njihove profesore, u prisustvu pisaca koji su učestvovali ove godine na Molijerovim danima (9-12. maj), a to su: Pjer Asulin, Aleksi Ženi (dobitnik Gonkura 2011), Matijas Enar (dobitnik Gonkura 2015) i Emanuel Riben.

Molijerovi dani Francuskog instituta u Srbiji pružaju srpskim čitaocima priliku da se susretnu sa velikim imenima savremene francuske književnosti, ali i da istaknu značaj prevodilaštva sa francuskog na srpski i veliko zanimanje izdavača i publike u Srbiji za savremeno francusko stvaralaštvo (oko 120 prevoda iz raznih književnih žanrova objavljeno je u 2015. od koji više od 25 uz podršku francuske vlade).

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG

Ces journées organisées par l’Institut français de Serbie permettent aux lecteurs serbes de rencontrer des grands noms de la littérature française contemporaine mais également de mettre à l’honneur la traduction du français vers le serbe et le vif intérêt des éditeurs et des publics en Serbie pour les lettres françaises contemporaines (ca.120 ouvrages traduits en 2015 du français vers le serbe dont ca.25 avec un soutien public français).

Objavljeno 16/05/2016

gore