Međunarodna donatorska konferencija : Obnovimo zajedno

Međunarodna donatorska konferencija održana 16. jula za pomoć u obnovi Srbije i Bosne i Hercegovine nakon poplava iz maja meseca, je doživela veliki uspeh.

Konferencijom, pokrenutom na inicijativu predsednika Olanda prilikom njegovog susreta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem 22. maja, su ko-predsedavali Loran Fabius, francuski ministar spoljnih poslova i međunarodnog razvoja, Alenka Bratušek, premijerka Slovenije i evropski komesari File i Georgijeva, zaduženi za politiku susedstva i proširenje , odnosno za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje na krizne situacije.

JPEG

Konferencija je omogućila da se okupi 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije koje su, zajedno, prikupile ukupnu sumu od 1,8 milijardi evra u korist dve zemlje, odnosno znatno viši iznos od onoga koji se prvobitno očekivao.

Ovakvom rezultatu je doprineo i pripremni sastanak koji je održan u Parizu 8. jula, kao i odlično pripremljeno učešće srpskog tima koga je predvodio g. Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima.

Preciznije rečeno, iznos pomoći opredeljene za Srbiju gotovo da dostiže sumu od milijardu evra (995 miliona). Evropska unija daje, između ostalog, donaciju od 80 miliona evra. Francuska će, pored svog doprinosa evropskom budžetu (iz koga proizilazi pomoć Evropske komisije), uplatiti i dodatni iznos od milion evra hitne pomoći Srbiji. Ova suma je pridodata sredstvima koja su joj već bila stavljena na raspolaganje (u okviru procene potreba).

U svom govoru od 16. jula, predsednik Nikolić je odao veliko priznanje ulozi Francuske u organizaciji ove međunarodne konferencije kao i njenoj podršci u teškim trenucima kroz koje je prolazila Srbija.

JPEG

Ambasada Francuske pozdravlja što je pored prikupljene pomoći, akcenat u diskusijama bio stavljen, sledeći ono na šta je u svom govoru ukazao francuski ministar spoljnih poslova, Loran Fabius, na određen broj zajedničkih tema za dve zemlje korisnice : sprovođenje mera prevencije i upravljanja rizicima od poplava i u tom pogledu poziv upućen Srbiji i Bosni i Hercegovini da se priključe evropskom mehanizmu civilne zaštite, zajedničko upravljanje hidrografskim basenima kako bi se bolje uzeli u obzir rizici od prirodnih nepogoda, uzimanje u obzir zahtevnih normi iz oblasti životne sredine u održivoj obnovi infrastuktura, korišćenje čistih i održivih izvora i načina proizvodnje energije i najzad neophodna pomoć privatnom sektoru i posebno malim i srednjim preduzećima.

Francuska će nastaviti da pruža pomoć i ekspertizu Srbiji u fazi obnove na koju će donatori morati da obrate posebnu pažnju kako bi se osigurala efikasnost i transparentnost međunarodne pomoći.

Objavljeno 14/02/2018

gore