Međunarodni dan žena i žena u nauci: Anđelika Bjelajac, naučnica iz Srbije u borbi protiv klimatskih promena [fr]

Anđelikа Bjelajac oduvеk je bila energična, radoznala, vredna i hrabra osoba. Posle studija na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, jednom od najprestižnijih Fakulteta na ovom univerzitetu, Anđelika nastavlja svoj rad u Inovacionom centru ove institucije, gde su žene i muškarci u paritetnom broju, što je čest slučaj u Srbiji (oko 50% istraživačkih mesta zauzimaju žene).

Nakon dobijanja stipendije iz oblasti nanonauka i nanotehnologija na Institutu za fiziku i hemiju materijala u Strazburu (IPCMS), Anđelika nastavlja svoj rad na polju materijala i nanotehnologije i 2018. godine dobija stipendiju za dvogodišnji postdoktorski boravak u Francuskoj u okviru visoko selektivnog programa „Make Our Planet Great Again “ na „Ecole Politechnique“ (Palaiseau).

U toj instituciji radi u iskusnom timu i razvija se u inspirativnom okruženju sa pristupom najsavremenijim uređajima koji joj omogućavaju da se usavrši u novim tehnologijama.

JPEG

"U poslednje dve godine naučila sam mnogo stvari, učestvovala na seminarima i imala priliku da čujem predavanja naučnika najvišeg nivoa. Čak sam bila pozvana u Jelisejsku palatu sa ostalim istraživačima, lauretaima ovog programa.. "

Nakon dve godine provedene na „Ecole Politechnique“ (Palaiseau), Anđelika se početkom ove godine, pridružila Univerzitetu „Paris Saclay“ i Centru za nanonauke i nanotehnologije-C2N. Ova mlada naučnica sa poverenjem gleda u budućnost : tokom prethodne dve godine, koje je provela u Francuskoj, usavršila se na profesionalnom planu, a isto tako doživela i najsrećniji događaj, dočekujući malog Viktora 2020. godine, kome želimo dobrodošlicu na ovaj svet !

publie le 04/02/2021

hautdepage