Međunarodni dan ženskih prava : Otvaranje izložbe fotografija o heroinama COVID-19 (8. mart 2021) [fr]

Ambasador je 8. marta otvorio izložbu „Kad je svet stao, one su nastavile“, uz prisustvo više predstavnica vlade, šefa kancelarije UN Women Serbia i šefa delegacije Evropske unije. Izložba se može pogledati u Francuskom institutu do 22. marta 2021.

Francuska ambasada u Srbiji, Kancelarija Ujedinjenih nacija za ravnopravnost polova i osnaživanje žena (UN Women), Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u Republici Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji obeležili su 8. marta Međunarodni dan ženskih prava svečanim otvaranjem izložbe koja ilustruje temu „Žensko liderstvo: budućnost jednakosti u svetu nakon COVID-19“.

Izložba, koja uključuje fotografije i audio svedočenja, koja su realizovali Igor i Sandra Mandić, slavi ogromne napore žena širom Srbije tokom pandemije COVID-19. Izložba predstavlja fotografije velikog formata 10 srpskih žena iz svih sfera života (medicinske sestre, učiteljice, farmaceutkinje, blagajnice ...), koje su svojim primerom pokazale i doprinele poboljšanju srpskog društva tokom zdravstvene krize vezane za Covid-19.

Svaka fotografija praćena je audio naracijom o proživljenom iskustvu i radu ovih žena tokom pandemije.

Izložbu su 8. marta u 11 sati u Francuskom institutu u Srbiji svečano otvorili francuski ambasador Žan-Luj Falkoni, šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici, šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović, ministarka za Evropske Integracije Jadranka Joksimović, ministarka za Ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Republici Srbiji Zorana Mihajlović, u prisustvu nekih od heroina sa fotografija.

Izložba se može pogledati u izlogu Francuskog instituta u Srbiji i izvan radnog vremena, a tokom radnog vremena Instituta po dogovoru. U prostorijama Francuskog instituta u Beogradu boraviće do 22. marta, nakon čega započinje turneju po Srbiji.

Za više informacija :https://www.facebook.com/events/254262969649539/

publie le 09/03/2021

hautdepage