Mesec frankofonije 2016 [fr]

Ambasadorka Francuske je 29. februara na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije, pored ambasadora Švajcarske i pomoćnika ministra za inostrane poslove g. Gorana Aleksića, predstavila program frankofonije za ovu godinu. Sloboda izražavanja je u fokusu ove 2016, ne samo u znak sećanja na napad koji se odigrao 7. januara 2015. na redakciju "Charlie Hebdo", već i zbog toga što je sloboda govora jedno od osnovnih ljudskih prava i temelj svakog demokratskog društva koju kao zajedničku vrednost promovišu sve frankofone zemlje. Poznavanje francuskog jezika na polju ekonomije predstavlja jak profesionalni adut, i to je važna tema ovogodišnje proslave frankofonije. Program obuhvata i mnogobrojne kulturne aktivnosti, iz oblasti filma i muzike a organizovani su brojni događaji koji promovišu frankofoniju u Srbiji, kao što je takmičenje u frankofonoj pesmi.

JPEG

JPEG

Ove godine, na 10. godišnjicu pristupanja Srbije Međunarodnoj organizaciji
Frankofonije u svojstvu posmatrača, ambasadorka je istakla kako učešće vlasti, institucija i građana Srbije u aktivnostima koje se odnose na frankofoniju stalno raste. Ona je
podsetila da je 2015. godine otvoren Frankofoni centar za akademsku uspešnost na Univerzitetu u Beogradu, u saradnji sa OIF i AUF (Univerzitetskom agencijom za Frankofoniju).

publie le 04/07/2018

hautdepage