Ministarka kulture Francuske odaje počast Šarlu Aznavuru [fr]

Fransoaz Nisen, ministarka kulture Francuske, odaje počast Šarlu Aznavuru

Objavljeno 01.10.2018 u 15h00 - Pariz

JPEG

Iako je došao iz druge zemlje, Šarl Aznavur je više od pola veka tako dobro simbolizovao ono što je Francuska.

Pevao je o ljubavi, o vremenu koje prolazi, o radostima i razočarenjima koja donosi život, o svojim trenutcima sreće, o nežnoj melanholiji. Napustio nas je poznati umetnik, jedno od najvećih imena francuske šansone, kome se divio i koga je voleo čitav svet.

Tokom njegove duge i izvanredne karijere, Šarl Aznavur je komponovao više od hiljadu pesama : « La Bohème », « Hier encore », « For me Formidable », « Comme ils disent », « Emmenez-moi » i mnoge druge poznate pesme.

Kao autor – kompozitor , kako bi izneo svoje stvaralaštvo, mogao je da računa na svoj glas koji je već sa prvim tonovima znao da zavede i osvoji slušaoce. Aznavur je takođe bio izvanredan interpretator svojih pesama koje je znao da odsvira sa neponovljivom uverljivošću. Ovaj umetnik ispred mikrofona je takođe bio i veliki glumac koji je igrao u šezdesetak filmova najboljih reditelja svoga vremena, od Koktoa do Šabrola ili pak Trifoa.

Bio je ambasador i stalni predstavnik Jermenije u Organizaciji Ujedinjenih nacija, Šarl Aznavur je bio dobronameran i velikodušan čovek, čovek veran svojim korenima. Kako mu je život mnogo pružio, uvek je svesrdno želeo da i on pruži drugima.
Francuska je izgubila Aznavura, jednog od svojih najvećih pesnika, pravu legendu koja je prelazila granice i epohe.

Francuzi su izgubili Šarla, poznato lice koje ih je više od sedamdeset godina vodilo u zemlju svojih velikih pesama.

Moje misli su sa njegovom porodicom i njegovim bližnjima. »

Posetite takođe i sajt francuskog Ministarstva kulture

publie le 02/10/2018

hautdepage