Ministarka sporta Lora Flesel u Beogradu [fr]

Ministarka sporta, gđa Lora Flesel, boravila je u Beogradu 2. i 3. juna 2018. Na poziv svog srpskog kolege, g. Vanje Udovičića. Ova poseta, koja je protekla u veoma srdačnoj atmosferi, omogućila je da Francuska i Srbija rade na produbljivanju svoje saradnje na polju sporta.

Naime, nakon sastanka, dvoje ministara su prisustvovali potpisivanju sporazuma o saradnji između Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Nacionalnog instituta za sport, ekspertizu i vrhunske rezultate (INSEP). Ovaj sporazum će omogućiti da dva zavoda razmene iskustva i dobre prakse, da omoguće razmene između vrhunskih sportista Francuske i Srbije.

Gđa Flesel i g. Udovičić su zatim posetili Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, gde je srpska strana ministarki Flesel predstavila infrastukturu koja obezbeđuje visok nivo srpske medicine sporta. Tom prilikom, gđa Flessel je pozdravila mečevaoce i mačevalke koju su bili na treningu toga dana. Mačevalački savez Srbije joj je tom prilikom dodelio počani mač, u znak priznanja za njenu posetu i za njene sportske nagrade.

Dvoje ministara su zatim prisustvovali prijateljskom meču između ženskih vaterpolo ekipa Francuske i Srbije kako bi im dali podršku. Sutradan, prisustvovali su Svetskom kupu u veslanju, na kome su učestovale dve ženske posade iz Francuske koje je ministarka želela da pozdravi nakon takmičenja.

Ova poseta je bila prilika da se dodatno unapredi francusko-srpska saradnja u oblasti sporta i da se pokaže da se prijateljstvo između naše dve zemlje takođe izražava u i u toj oblasti. Ministarka je želela da podseti da su Francuska i Srbije dve velike sportske nacije u kojima se mnogi talenti iskazuju. Najzad, ministarka je pozdravila rad Francuske škole u Beogradu u oblasti sporta, sa rasporedom časova prilagođenim mladim sportistima visokog nivoa, kao i inicijative Fondacije Nataše Kovačević kao i ovu mladu košarkašicu koja se vratila sportu visokog nivoa nakon nesreće zahvaljujući protezi koja je proizvedena u Francuskoj.

publie le 13/06/2018

hautdepage