Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu [fr]

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu je jedan od najvažnijih poljoprivrednih događaja na Balkanu. Sajam okuplja oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i ove godine će okupiti, prema prvim procenama, oko 115 000 posetilaca (od čega 60% čini široka publika). Specifičnost ovog sajma je što predstavlja na istom prostoru poljoprivrednu mehanizaciju, ali i stoku, kao i prehrambene proizvode i opremu za prehrambenu industriju.

JPEG

U kongresnom centru sajma u petak 18.maja održan je seminar o francuskom modelu korišćenja poljoprivredne opreme preko zadruga. U organizaciji ambasade Francuske, a uz podršku Francusko-srpske privredne komore (CCFIS) i Crédit agricole banke, seminar je okupio više od 80 predstavnika srpskih udruženja poljoprivrednika, saveza vojvođanskih zadruga, kao i predstavnike lokalnih vlasti i individualne poljoprivrednike.
Dragan Mirković, savetnik ministra poljoprivrede i g-đa Moro, ambasador Francuske u Srbiji, otvorili su seminar, a zatim je g-din Bugarski, sekretar AP Vojvodine za regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu opisao tekuću situaciju u oblasti prehrambene industrije u Vojvodini. Luk Vermeulen, generalni sekretar Nacionalne federacije zadruga za upotrebu poljoprivredne mehanizacije (FNCUMA) predstavio je francusko iskustvo sa tim kooperativama - Cuma. Ɖorđe Mišković, predsednik Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivrednih mašina govorio je o poljoprivrednoj mehanizaciji u Srbiji. Ričard Maša, šef operacija Delegacije Evropske unije u Beogradu, objasnio je koji su fondovi pomoći EU dostupni za modernizaciju poljoprivredne opreme. Na kraju je Marija Marić Mitrović, direktorka Crédit agricole banke zadužena za velike klijente u prehrambenoj industriji, uputila poljoprivrednike u dostupne vidove podrške banke Crédit agricole finansiranju nabavke nove opreme.

JPEG

Delegacija od predstavnika pet francuskih kompanija koje su specijalizovane za uzgoj stoke, na čelu sa predstavnicima Biznis Frans i Francusko-srpske privredne komore, prisustvovala je seminaru, pre brojnih sastanaka i pojedinačnih susreta koji su im bili zakazani sa klijentima ili potencijalnim partnerima iz Srbije.

publie le 01/06/2020

hautdepage