Patrijarh Srpske pravoslavne crkve primio je ambasadora [fr]

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej, primio je 6. juna, prvi put otkako je došao na službu u Srbiju, francuskog ambasadora Mondolonija. Susret je bio prilika da razgovaraju o temama od zajedničkog interesa za naše dve zemlje.

Patrijarh je podsetio ambasadora na stavove Srpske pravoslavne crkve o glavnim političkim pitanjima koji su važni za Francusku i Srbiju kao što su pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pitanje Kosova, odnos SPC sa drugim crkvama itd. Sa svoje strane, ambasador je ponovio podršku Francuske pristupanju Srbije EU, naglašavajući spremnost Francuske da podrži dijalog između Beograda i Prištine koji bi doveo do zadovoljavajućeg ishoda za obe strane.

Patrijarh se takođe osvrnuo na istorijsko prijateljstvo koje vezuje Francusku i Srbiju. Ono je čvrsto skovano u Prvom svetskom ratu, kada su se vojnici dveju zemalja zajedno borili za oslobođenje Srbije: groblja su često zajednička, kao ona u Beogradu ili Solunu.

Zbog tih zajedničkih žrtava tokom Prvog svetskog rata, razvila se posebna naklonost Srba prema Francuskoj; mnoge ulice u Beogradu su ponele francuska imena u Beogradu a na Kalemegdanu je izgrađen Spomenik zahvalnosti Francuskoj, kao i ambasada – koja je podignuta na zemljištu koje je kupljeno od SPC.

Ambasador Mondoloni je upoznao patrijarha sa programima kojima Francuska namerava da obeleži Stogodišnjicu od kraja Prvog svetskog rata 1918. godine, naglasivši da će se ambasada rado pridružiti obeležavanju tog događaja ukoliko ga Srpska pravoslavna crkva bude obeležavala.

publie le 01/06/2020

hautdepage