Novi IPA tvining projekat za kontrolu emisije gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji

U ovoj "godini klime" kada je Francuska domaćin i predsedavajuća, u decembru 2015. godine, međunarodnoj konferenciji UN o klimi COP 21, ambasadorka Francuske učestvovala je u pokretanju novog tvining projekta Francuske u Srbiji koji se finansira iz evropskih pretpristupnih fondova. Zajedno sa državnim sekretarom za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, g-đom Stanom Božović, i predstavnikom Delegacije Evropske unije, Rainerom Frojndom, ambasador je istakla značaj ovog tvining projekta kao novog znaka napora i posvećenosti Srbije u korist borbe protiv klimatskih promena i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

JPEG

JPEG

JPEG

U partnerstvu sa francuskim Ministarstvom za ekologiju, održivi razvoj i energetiku i zahvaljujući stručnosti francuskog CITEPA (Multiprofesionalni centar za proučavanje atmosferskog zagađenja), ovaj projekat će omogućiti preuzimanje dela pravnih tekovina EU u pogledu klimatskih politika kako bi se u Srbiji uspostavio mehanizam praćenja i izveštavanja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

Kako bi se uspešno obavilo preuzimanje direktiva EU iz paketa "klime i energije", koji je usvojen tokom francuskog predsedavanja Saveta EU 2009. godine, Francuska je zatražila podršku stručnjaka iz Slovenije i Belgije. Poverila je nadzor implementacije tvining projekta savetniku rezidentu slovenačkog tvininga, gospodinu Mateju Gasperiču, bivšem glavnom pregovaraču za klimu Ministarstvu životne sredine Slovenije.

Na kraju, Kristin Moro je izjavila kako je ovaj tvining nastao kao dopuna prvog tvining projekta Francuske u Srbiji u oblasti klime od septembra 2013. On će uskoro biti okončan i omogućio je uspostavljanje prvog zakona o "klimi" u Srbiji kojim će merenje emisije gasova sa efektom staklene bašte od strane infrastruktura koje podležu evropskom sistemu trgovine kvotama - postati obavezno .

publie le 16/06/2015

hautdepage