Novogodišnji prijem za francusku zajednicu [fr]

Ambasador Žan-Luj Falkoni poželeo je srećnu i uspešnu novu godinu francuskoj zajednici u Srbiji tokom prijema u rezidenciji 28. januara 2020.

Podsećajući se važnijih trenutaka u 2019. godini, ambasador je spomenuo odlične francusko-srpske odnose, koji su dobili mnogo veću vidljivost zahvaljujući poseti predsednika Republike. Tom novom zamahu su svojim dolaskom doprineli i ministarka vojske Florence Parli, kao i Olivije Disopt, državni sekretar odgovoran ministru za poslove javne uprave i javne račune

Na ekonomskom planu, taj novi podsticaj doprineo je značajnijem rastu bilateralne trgovine, koja je premašila milion evra za prvih jedanaest meseci 2019. godine, i kroz nove obećavajuće ekonomske projekte, posebno u oblasti infrastrukture. Ambasador je podsetio na punu spremnost Francuske da pomogne Srbiji u tranziciji svoje privrede u procesu pridruživanja EU, zahvalivši se članovima francuske zajednice na njihovom važnom doprinosu u tom procesu.

Ambasador je podsetio na planove vezane za konzularne poslove za 2020. godinu, koji će se direktno ticati 1866 osoba upisanih u registar i na izbor konzularnog savetnika, zakazan za nedelju, 17. maja. Izabrani kandidat postaće savetnik francuskih državljana u inostranstvu i njegove funkcije će biti proširene na predsedavanje konzularnim savetima, što je do sada obavljao ambasador.

Konzularno odeljenje će nastaviti sa modernizacijom i postaće dostupnije, počev od 1.marta, zahvaljujući sistemu onlajn rezervacija termina za podnosioce zahteva za vizu. Ambasador je takođe naglasio podršku razvoju francuske škole.

publie le 31/01/2020

hautdepage