Svečаnо оbeležavanje 11. novembra 2020. [fr]

U sredu 11. novembra 2020, Ambasada Francuske je organizovala ceremoniju pobede, mira, i odavanja počasti svim poginulima za Francusku.

Obeležavanje 102. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu se odvijalo, kao i svake godine, na Francuskom groblju u Beogradu uz smanjen broj prisutnih zbog sadašnje sanitarne situacije.

Ceremonija je počela intoniranjem nacionalnih himni, a zatim je odata počast dvadesetorici francuskih vojnika koji su, od 11. novembra prošle godine, poginuli tokom borbi. Prisutne delegacije, među kojima državni sekretar za boračka pitanja i pomoćnik gradonačlenika Beograda, položile su vence na Spomenik poginulima.

Kako bi ukazali čast francusko-srpskom prijateljstvu iskovanom na Solunskom frontu i sećanju na žrtve, učenici, članovi hora Francuske škole u Beogradu, su snimili pesmu « Kreće se lađa francuska », simbol prijateljstva između Francuske i Srbije koja je bila puštena sa razglasa na kraju ceremonije.

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

· Kampanja prikupljanja priloga za fond « Delo francuskog različka » traje do 18. novembra

Dan 11. novembar kada se odaje počast poginulima za Francusku, takođe je prilika da se istakne Francuski različak, cvet simbol sećanja #jesoutienslebleuet. Odabran 1920, Francuski različak je znak sećanja na mlade francuske vojnike koji su stizali na front 1914, obučeni u nove plave uniforme francuske vojske, i koje su stariji vojnici nazivali « plavci » zato što su nosili plave bluze i jarko crvene pantalone. Od 1934, udruženje « Francuski različak » je postalo « Delo francuskog različka » i pomaže ratnim veteranima, žrtvama rata i ranjenicima iz mirovnih operacija.

Ove godine, od 9. novembra možete da nabavite „Francuski različak“ u Francuskom institut kao i u Misiji odbrane Ambasade (kontakt : defense.belgrade-amba@diplomatie.gouv.fr).

Za više istorijskih podataka i značenju različka :

• In memoriam

11. novembar je poseban dan kada se sećamo naših ranjenika i porodica vojnika poginulih za Francusku. Poslednjih godina, naša Vojska je bez prestanka učestvovala u ratnim operacijama u Avganistanu, Centralnoafričkoj Republici, Iraku, Maliju i na drugim ratnim poprištima.

Od 11. novembra prošle godine, 14 naših sunarodnika je poginulo dok su izvršavali svoje zadatke. Smrt, žalost isto koliko i bratsvo po oružju su deo identiteta naših vojski. U prilogu in memoriam nalaze se slike naših drugova. Njihova lica prikazuju raznolikost naše zemlje kao i angažovanje mladih u odbrani vrednosti Francuske.

PNG

publie le 12/11/2020

hautdepage