Obeležavanje Dana primirja 11. novembra 2022. [fr]

U petak 11. novembra, na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, obeležena je 104. godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu u prisustvu prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ambasadora Pjera Košara.

Tokom komemorativne ceremonije, diplomatska predstavništva, civilne i vojne vlasti Srbije, udruženja za negovanje tradicija i francuska zajednica odali su počast svim poginulim borcima za Francusku na Solunskom i Zapadnom frontu od 1914-1918.
Udruženje veterana Legije stranaca u Srbiji, nazvano „Pjer Kara“ u čast kralja Petra I Karađorđevića koji je bio strani legionar, učestvovalo je po prvi put na ceremoniji povodom Dana primirja i tom prilikom mu je predata zastava.

U svom govoru, ambasador je istakao sećanje na 1038 pripadnika oslobodilačkog pokreta otpora koji su se borili za oslobođenje Francuske, a čiji je poslednji predstavnik Iber Žermen preminuo 12. oktobra 2021. Odao je takođe počast desetaru Aleksandru Martenu i starijem vodniku Adrijenu Kelenu koji su poginuli tokom borbi u Maliju. Ambasador je na kraju svog govora podsetio da Francuska sa svojim saveznicima ne štedi napore kako bi učinila da prestane ruska agresija protiv
Ukrajine.

publie le 17/11/2022

hautdepage