Obeležavanje Dana primirja, 11. novembra [fr]

U ponedeljak 11. novembra, Ambasada Francuske je organizovala ceremoniju obeležavanja Dana pobede i mira i odavanja počasti svim poginulilma za Francusku na Francuskom groblju u Beogradu.

Himne Srbije i Francuske su intonirala deca nižih razreda Francuske škole u Beogradu a zatim je g. Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske, pročitao govor ministarke vojske a nakon toga podsetio na neraskidivo francusko-srpsko prijateljstvo, iskovano tokom Prvog svetskog rata.

Nakon pesme « Kreće se lađa Francuska », tradicionalne srpske pesme u kojoj se govori o spašavanju srpske vojske i naroda 1915. i 1916. koje je izvela Francuska mornarica, izaslanik odbrane je naveo imena vojnika koji su poginuli u operacijama u službi Francuske od 11. novembra 2018. godine.

U prisustvu Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova koji je predstavljao Vladu, srpski civilni i vojni zvaničnici, diplomatska predstavništva i različita urduženja potomaka ratnika i žrtava Prvog svetskog rata su položili vence na spomenik poginulima, a zatim je odata pošta poginulima.

Ambasador je zatim zajedno sa Ambasadama Rusije i Komonvelta otišao na njihova vojna groblja gde su takođe održane ceremonije u znak sećanja.

publie le 12/11/2019

hautdepage