Obeležavanje francusko-nemačkog dana (22. januar) [fr]

Povodom francusko-nemačkog dana, ambasador Francuske, Žan-Luj Falkoni, i njegov nemački kolega, Tomas Šib, organizovali su u Ambasadi Francuske prijem kome su prisustvovali zvaničnici Srbije, predstavnici civilnog društva i diplomatske zajednice.

Ovo svečano okupljanje je bilo prilika da se podseti na značaj i kontekst francusko-nemačkog pomirenja koje je konsolidovano tokom druge polovine 20. veka, nakon tri rata, u 19. i 20. veku. Dvojica ambasadora su takođe istakli da je ovo pomirenje koje je bilo jedna od polaznih tačaka za izgradnju evropske konstrukcije, bilo plod političke volje na najvišem nivou dok su javna mnjenja, još uvek izmučena ratom, bila podeljena po ovom pitanju.

JPEG

Ambasadori su, govoreći svaki na oba jezika, iznova potvrdili značaj francusko-nemačkog dogovora na svim nivoima, za većinu diplomatskih, evropskih i društvenih pitanja. I pored različitosti i nekih razlika, kompromisi napravljeni na “francusko-nemačkom” planu, inkluzivni po svojoj prirodi, su često vodili ka deblokiranju procesa u okviru Evropske unije. Poslednja takva inicijativa, konferencija o budućnosti Evrope koju je Evropska komisija nedavno najavila je plod francusko-nemačkog predloga i predstavljaće proces konsultacija među građanima koji je otvoren za sve države članice, u periodu od 2020. do 2022, u nadi da će doneti konkretne predloge vezane za reforme. Na kraju su izrazili želju da se Srbija, i generalno region Zapadnog Balkana, pridruži Evropskoj uniji, potvrđujući pritom svoje obaveze da daju podršku reformama potrebnim za to.

JPEG

Povodom godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma, Francuski institut i Gete institut su organizovali seminar o zajedničkim programima, kao i prikazivanje filma, simbola francusko-nemačkog prijateljstva, u Jugoslovenskoj kinoteci “Žil i Žim”, koji je 1962. režirao Fransoa Trifo. Ambasadori su takođe dali zajednički intervju za RTS:

Jelisejski sporazum su 1963. godine potpisali Šarl De Gol i Konrad Adenauer. Dopunjen je pre godinu dana Ahenskim sporazumom koji iznova potvrđuje snagu francusko-nemačkog partnerstva i dopunjuje prvi sporazum novim oblicima saradnje koji uzimaju u obzir evropske i globalne izazove 21. veka.

JPEG

Tokom ovih 57. godina, francusko-nemačko prijateljstvo je dovelo do povezivanja preko 2000 zbratimljenih gradova, do programa razmene preko 9 miliona mladih, do jednog zajedničkog javnog kanala ARTE, koji emituje na dva jezika od 1989. i kome svi imaju pristup, do zajedničkog predsedavanja Savetom bezbednosti UN u 2019, do zajedničke parlamentarne skupštine koju čine po pedeset poslanika iz svake zemlje i koja se sastaje dva puta godišnje.

publie le 02/06/2020

hautdepage