Obeležavanje oslobođenja grada Zaječara 1918 [fr]

U subotu, 19. oktobra 2019. godine, ambasador i misija odbrane otišli ​​su u Zaječar na obeležavanje godišnjice oslobođenja grada od strane francuskih trupa sa Solunskog fronta.

U septembru 1918. saveznici su pokrenuli veliku ofanzivu na Solunskom frontu kako bi oslobodili teritorije na Balkanu. Francuska konjička brigada, kojom je komandovao general Žuino-Gambeta, učestvovala je u borbama i oslobodila grad Zaječar 19. oktobra 1918. u ovom gradu postoji Francusko vojno groblje, sa 85 humki vojnika koji su ostvaili živote u sukobima za oslobođenje grada.

U Zaječaru, ambasador se prvi put susreo s gradonačelnikom, g. Boškom Ničićem, sa kojim je razgovarao, osim o bratskim vezama iz prošlosti koje povezuju Francusku i Srbiju, i o budućim pitanjima, posebno onim vezanim za kulturnu saradnju i kulturu sećanja. Zatim su zajedno prisustvovali ceremoniji koja je održana u čast francuskih i marokanskih vojnika koji su ratovali u francuskim redovima, koji su poginuli za oslobođenje Zaječara i koji počivaju na francuskom vojnom groblju. Nakon državnih himni Francuske i Srbije, srpske vlasti i ambasador položili su venac na spomen-obeležje podignuto na groblju. Potom su odali počast srpskim borcima Timočke krajine, i položili vence na spomenik podignut u njihovo sećanje u centru grada. Kustoskinja Nacionalnog muzeja Zaječar provela je delegaciju ambasade kroz muzejske kolekcije, nakon čega su obišli i arheološko nalazište iz rismskog doba, Feliks Romulijanu, koji se od 2007. nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESCO.

publie le 28/10/2019

hautdepage