Obeležavanje stogodišnjice Kolubarske bitke (14. decembar).

Gospođa Kristin Moro (Christine Moro), ambasador Francuske u Srbiji, je učestvovala u Lazarevcu na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke kada je decembra meseca 1914. srpska vojska odnela ubedljivu pobedu nad austrougarskim snagama. U pratnji gospođe ambasador su bili članovi misije odbrane kao i delegacija starih ratnika nosilaca zastave, na čijem čelu je bio kontradmiral (2S) Anri Lakaj (Henry Lacaille), predsednik Nacionalne federacije Andre Mažino (FNAM) koja je došla iz Francuske ovom prilikom.

JPEG

Delegacija je ovim odala počast podršci koju je tada Francuska davala Srbiji od jeseni 1914, kada je uputila misiju „D“ ili misiju „Piko“ po imenu poručnika bojnog broda koji njom komandovao. To je bila artiljerijska baterija francuske Nacionalne mornarice koja je imala stotinak članova i tri mornarička topa od 143 mm, a koja je učestvovala od 5. novembra 1914. u odbrani Beograda protiv napada austrougarskih brodova i koja je na taj način doprinela srpskoj pobedi.

JPEG
U prisustvu najviših državnih zvaničnika, ceremonija je počela opelom koje je služio patrijarh srpski g. Irinej nakon koga su prvo predsednik Republike Srbije, g. Tomislav Nikolić, a zatim delegacije položile po ružu u kriptu crkve u kojoj se nalaze posmrtni ostaci 20.000 srpskih i austrijskih vojnika.

Nakon komemorativne svečanosti, delegacija Nacionalne federacije Andre Mažino, u pratnji izaslanika odbrane, potpukovnika Olivijea Ruanea (Olivier Rouanet) je posetila Valjevo gde je položila venac na spomenik Vojvodi Mišiću, velikom pobedniku Kolubarske bitke.

JPEG

JPEG

Pročitajte više o Kolubarskoj bici:

PDF - 315.5 ko
(PDF - 315.5 ko)

Objavljeno 15/12/2014

gore