Obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj [fr]

JPEG

Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku u Beogradu je jedinstveni simbol prijateljstva između Francuske i Srbije. Spomenik je otkriven 11. novembra 1930. u znak zahvalnosti za podršku koju je Francuska pružila Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Na prednjoj strani postolja uklesano je: A la France MCMXXX, a na zadnjoj: Volimo Francusku kao što je ona nas volela 1914–1918.

GIF

Akcija prikupljanja sredstava za njegovu obnovu vođena je tokom 2016. pod okriljem ambasade Francuske, Souvenir Français i misije za obeležavanje Stogodišnjice Prvog svetskog rata Centenaire de la Première guerre mondiale. Na spomeniku su danas vidljivi tragovi oštećenja od zuba vremena. Obnova spomenika će zahtevati ozbiljne intervencije rekonstrukcije i i konzervacije spomenika.

Ambasada sa velikim zadovoljstvom najavljuje da će na osnovu sporazuma koji je sklopljen sa Vladom Republike Srbije, radovi na obnovi započeti leta 2017.

U međuvremenu, nadležni su u blizini spomenika postavili table koje podsećaju posetioce na istorijat njegovog podizanja.

publie le 25/04/2018

hautdepage