Odavanje priznanja Tadiji Sondermajeru

Povodom devedesetogodišnjice osnivanja prve srpske civilne vazduhoplovne kompanije AEROPUT, 17. juna 2017, odato je priznanje Tadiji Sondermajeru koji je bio njen prvi direktor. Otkrivena je njegova bista na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića, kao i spomen ploča na ulazu zgrade Aerokluba (čiji je T. Sondermajer takođe bio jedan od osnivača) u Uzun Mirkovoj ulici.

JPEG

Ambasadorka Francuske je prisustvovala ovoj ceremoniji i održala govor podsećajući na veze koje je Tadija Sondermajer održavao sa Francuskom. Naime, pošto je bio evakuisan iz Soluna 1916. godine, kako bi bio lečen od malarije u Francuskoj, upotpunio je svoju obuku za pilota i učestvovao kao « as vazduhoplovstva » u okviru francuske eskadrile « Rode » u vazdušnim borbama na frontu na Marni protiv eskadrile « crvenog barona » fon Risthofena. Teško ranjen tokom jedne od ovih borbi, Tadija Sondermajer je bio odlikovan Legijom časti.

JPEG

Nakon toga, Tadija Sondermajer je završio u Francuskoj studije za inženjera aeronautike. Po povratku u Beograd postaje prvi direktor civilne komanije AEROPUT prilikom njenog osnivanja 1927. i izvodi prvi let od Pariza do Bombaja, prvi interkontinentalni let pod zastavom svoje zemlje. Daje svoj doprinos osnivanju Aerokluba, postaje potpredsednik Međunarodne aeronautičke federacije… Tokom cele svoje karijere, učestvuje u obavljanju svih svojih aktivnosti vezanih za industriju, ekonomiju, sport, a koje se odnose na vazduhoplovstvo koje je uvek bilo veoma vezano za Francusku u svim oblastima (konstruktori aviona, inženjeri, tehničari, piloti...). Danas ove veze se obnavljaju na obećavajući način.

JPEG

Ambasadorka je rekla da je počastvovana činjenicom da je njen poslednji govor u javnosti, pre završetka mandata za nekoliko dana, održan u znaku tako prestižne ličnosti koja je bila vezana za Francusku kao što je Tadija Sondermajer.

Govor se nalazi u prilogu

PDF - 42.7 ko
(PDF - 42.7 ko)

Objavljeno 25/04/2018

gore