Odlikovane Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, i Gordana Janićijević, zamenik republičkog javnog tužioca. [fr]

Gđa Zagorka Dolovac je odlikovana ordenom nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza, najvišeg francuskog nacionalnog odlikovanja u znak zahvalnosti za njen izuzetan doprinos razvoju krivično-pravne francusko-srpske saradnje. Gđa Gordana Janićijević je dobila orden Nacionalnog reda za zasluge u rangu viteza, za svoju veliku ličnu angažovanost, svoju predanost i reaktivnost na brzom izvršenju francuskih zamolnica za pravnu pomoć.

U svom govoru, ambasador je pozdravio kvalitet pravosudne saradnje između francuskih i srpskih organa za čije su sprovođenje svakodnevno zaslužne žene i muškarci predani dobrom odvijanju istraga. Takođe je podsetio na suštinsku ulogu međunarodne pravosudne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma ili pak sajberkriminala koji zapravo više ne poznaju granice. Podsećajući na privrženost Francuske i Evropske unije poštovanju pravne države i nezavisnosti pravosuđa, ambasador je podvukao angažovanost Francuske na pomoći Srbiji na tom putu. Takođe je podsetio na njenu privrženost ustavnoj reformi koja je u toku u Srbiji, izražavajući želju da će ona uskoro ugledati svetlost dana i da će biti pretočena u delo.

U svoje i u ime zamenika republičkog javnog tužioca, gđa Dolovac je izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ove ceremonije kojom je u prvom redu odato priznanje kvalitetu francusko-srpskih odnosa u oblasti pravosuđa. Republički javni tužilac je podsetila na značaj uticaja francuskog prava na korpus zakona i pravnog sistema Srbije, počev od XIX veka, što se objašnjava značajnim brojem srpskih studenata, stipendista srpske vlade koji su tada studirali pravo u Francuskoj a zatim zauzimali visoke položaje u društvu.

Srbija je prva zemlja koja nije članica Evropske unije sa kojom je Francuska 2016. godine potpisala okvirni sporazum u oblasti zajedničkih istražnih timova. Tome je predhodilo potpisivanje, 2013. godine, bilateralnog sporazuma o borbi protiv organizovanog kriminala. U tom smislu, Tužilaštvo Republike Srbije je ključni sagovornik koji je omogućio pravosudnim organima da vode istrage i izvan svojih granica.

publie le 02/06/2020

hautdepage