Orden Legije časti uručen Zoranu Sekuliću [fr]

Ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin MORO, uručila je g. Zoranu Sekuliću orden Legije časti u prisustvu članova njegove porodice i prijatelja.

JPEG

Ambasadorka je podsetila da se g. Sekulić bavi novinarstvom od 1981. i da osnovao agenciju FONET 1993, napustivši svoje uredničko mesto u agenciji TANJUG odlučivši da ostane veran slobodi govora kojoj je uvek ostao privržen. Od tada, zahvaljujući odluci g. Sekulića da uvek pruža kvalitetne i odgovorne medijske sadrzaje, FONET je izrastao u uspešan medijski servis kroz koji je prošlo više od 600 novinara, urednika, fotografa i snimatelja.

Poštovanje i profesionalni ugled koje je g. Sekulić stekao u medijskim krugovima doveli su ga na mesto predsednika upravnog odbora Asocijacije medija, ali i na mesto člana upravnog odbora Saveta za štampu, profesionalnog tela koje je zaduženo da promoviše poštovanje etičkog kodeksa novinarske profesije.

Ambasadorka je istakla Sekulićev doprinos širenju informacija o Srbiji u svetu ali i u deljenju informacija iz sveta, kao i promovisanju slobode štampe i slobode govora u Srbiji.

Podsetila je na važnost uloge koju mediji imaju u demokratskim sistemima, u kojima doprinosi obrazovanju građana dajući im, pored golih činjenica, i objašnjenja vezana za kontekst, uzroke i perspektive. Ako se novinar poštuje i ako on može slobodno da obavlja svoj posao, on time građanima daje oruđa koja su mu potrebna kako bi pravili razumne izbore koji se tiču njihove budućnosti i budućnosti njihove zemlje.

To, zauzvrat, znači da je novinarstvo jedna zahtevna profesija koja podrazumeva veliku odgovornost, etiku, veliki rad. Vi te kvalitete imate, dragi Zorane, i iskazujete ih već evo trideset i četiri godine koliko se bavite onim što je Vaša strast , a to je novinarstvo, zaključila je ambasadorka.

Zahvaljujući na odlikovanju, Zoran Sekulić se posebno zahvalio svim svojim saradnicima i svojoj porodici koji su bili uz njega u proteklih tridesetak godina. Izrazivši zabrinutost zbog položaja medija u Srbiji, jos jednom je istakao svoju odlučnost da istraje na odbrani profesionalnog, nezavisnog i odgovornog novinarstva.

Ponosan zbog ovog odlikovanja, Sekulic je ponovio svoju privrženost jednoj pristojnoj, uspravnoj i modernoj Srbiji, prirodnog, poštovanog i ravnopravnog člana evropske porodice, Srbiji kojoj se nada, koju očekuje , kojoj veruje i od koje ne odustaje.

JPEG

Objavljeno 03/07/2018

gore