Otvaranje ciklusa aktivnosti "Ekološki izazovi: a da se aklimatizujemo?"

Francuska je imenovala ambasadore dobre volje za klimu kao podršku ambasadorki Lorens Tubiana, zaduženoj za Pregovore o klimatskim promenama, sa ciljem da pruži podršku ostalim državama u njihovoj pripremi za Svetsku konferenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime (COP 21) koja će biti održana u Parizu u decembru ove godine.

JPEG

JPEG

Ambasadu Francuske u Beogradu je u tom kontekstu 17. septembra posetila Berenžer Kinsi, ambasador dobre volje za klimu. Ovaj dolazak u Srbiju je gospođi Kinsi omogućio da se sastane sa predstavnicima Vlade Srbije radi napretka u pripremi Srbije za COP21. Primljena od strane Snežane Bogosavljević-Bošković, ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine, mogla je da konstatuje jaku mobilizaciju Srbije u borbi protiv klimatskih promena, koja uključuje nekoliko ministarstava, posebno Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike, sa čijim se predstavnicima takođe susrela.

Ovaj dan posvećen susretima završio se okupljanjem brojnih partnera Ambasade Francuske, kao što su Delegacija Evropske unije i UNDP, u Francuskom institutu u Srbiji povodom otvaranja cilusa aktivnosti na temu klime pod nazivom "Ekološki izazovi: a da se aklimatizujemo?". Ovom prilikom, bilo je prisutno preko 250 osoba koje su otkrile izložbu "Klima, izložba pod uglom od 360°", realizovanu u produkciji Universcience, uz pomoć dvadesetak naučnika i stručnjaka za životnu sredinu.

JPEG
JPEG
JPEG

Pored toga, gđa Milanka Davidović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospodin Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije, dr Stevan Jokić, osnivač programa "Ruka u testu" u Srbiji, gđa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji, i gđa Berenžer Kinsi uručili su nagrade konkursa "Ruka u testu" za 2015. godinu za šest pobedničkih škola, naglašavajući značaj građanskog angažovanja u borbi protiv klimatskih promena i značaj kolektivnog napora. Tom prilikom, Berenžer Kinsi je odala priznanje kreativnom i domišljatom radu oko 700 učenika koji su učestvovali u konkursu.

Izložba će biti predstavljena u Francuskom institutu Srbije do 24. oktobra, ulaz je slobodan. Za sve vreme trajanja izložbe biće organizovane interaktivne radionice sa profesorom Jokićem, svake srede od 15 do 17 časova. Dođite u što većem broju!

Za više informacija:

PDF - 1.1 Mo
(PDF - 1.1 Mo)

publie le 24/09/2015

hautdepage