Otvoren je konkurs “Svi zajedno za rodnu ravnopravnost“ [fr]

Ambasador Republike Francuske g. Žan-Luj Falkoni, g. Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i g. Manuel Buar, savetnik za kulturu i direktor Francuskog instituta u Srbiji, danas su zvanično uputili javni poziv za učešće na konkursu “Svi zajedno za rodnu ravnopravnost“ koji je namenjen učenicima i učenicama srednjih škola u Republici Srbiji i treba da doprinese borbi protiv rodnih stereotipa i nasilja nad ženama.

Ovaj konkurs je nastao na osnovu memoranduma o francusko-srpskoj saradnji koji je potpisan prilikom posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji u julu mesecu ove godine, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava 25. novembra svake godine.

Tim povodom, ambasador je rekao da borba protiv stereotipa mora biti sastavni deo obrazovnog sistema, podsećajući na važnost širenja poruke, naročito među mladom muškom populacijom, da nijedan vid nasilja nad ženama ne sme da se toleriše. Nezavisno od zakona o jednakosti žena i muškaraca, neprihvatljiv je bilo koji oblik nasilnog ili seksističkog ponašanja i govora upućenog ženama.

JPEG

Konkurs je samo jedna od primera onoga što Francuska i Srbija mogu da urade da bi zajedno delovale na smenjenju broja žena i devojaka izloženih nasilju.

Njegov cilj je prevencijia rodnih stereotipa i svih oblika rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije. Kandidati mogu učestvovati pojedinačno ili u grupi, a svoju prijavu (u obliku teksta, videa, fotografije, muzike ili drugog...) mogu poslati do 25. februara 2020. godine.

Rezultati Konkursa biće zvanično objavljeni 6. marta 2020. godine, a zvanična ceremonija dodele nagrada biće održana 9. marta 2020. godine povodom Međunarodnog dana žena.

Za dodatne informacije:
http://www.mpn.gov.rs/konkursi-i-ja...

Foto:

publie le 26/11/2019

hautdepage