Panel Srbije o klimi sastao se nakon potpisivanja Pariskog sporazuma [fr]

Pored Stane Božović, državnog sekretara za zaštitu životne sredine, kao i generalnog direktora Agencije za zaštitu životne sredine u Srbiji Filipa Radovića, ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro, prisustvovala je 23. aprila u Beogradu drugom sastanku Panela Srbije o klimi. Ona je pozdravila potpisivanje Pariskog sporazuma, održano u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 22. aprila, na Dan planete Zemlje. 175 potpisnica (174 države i Evropska unija) pristupilo je potpisivanju: istorijski broj, koji prevazilazi prethodni rekord od 119 potpisa za samo jedan dan potpisivanja jednog međunarodnog sporazuma, koji je bio postignut 1982. godine povodom potpisivanja Konvencije iz Montego Beja o zakonu o moru.

JPEG

JPEG

Gospođa Moro je iskoristila ovu priliku da podseti da je ovo potpisivanje samo početak nove faze, jer označava početak procesa ratifikacije koji svaka zemlja treba sada da sprovede na nacionalnom nivou. Ambasador je naglasila učešće predsednika Republike Srbije, G. Tomislava Nikolića, u ovom globalnom događaju, kao znak posvećenosti Srbije aktivnom uključivanju u borbu protiv klimatskih promena.

Organizovan kao rezultat inicijative podržane od strane Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF), ovaj drugi sastanak partnera Panela Srbije o klimi omogućio je da se ponovo okupe akteri uključeni u klimatske izazove, baveći se ovoga puta preciznije temom upravljanja vodnim resursima. Grad Beograd je tako bio u mogućnosti da sa učesnicima podeli svoje konkretno iskustvo iz ove oblasti.

publie le 28/04/2016

hautdepage