Pariski samit EU i zapadni Balkan (4. jul 2016) [fr]

Povodom samita u Parizu o zapadnom Balkanu (koji je održan 4. jula 2016), predsednik Oland je potvrdio pred novinarima evropsku perspektivu Balkana i najavio konkretan napredak ka regionalnoj saradnji, uključujući u to i stvaranje Kancelarije za mlade RYCO.

On je naglasio da Bregzit ni na koji način ne dovodi u pitanje obaveze koje su preuzete u vezi Balkana : "Moramo biti jasni o tome, najpre jer treba držati datu reč, ali i da se podsetimo toga šta je Evropa. Evropa je mir, i balkanske zemlje nas podsećaju na to šta je suština evropskog projekta. " Zatim je pozdravio osnivanje RYCO, Balkanske regionalne Kancelarije za mlade, koja je stvorena prema modelu OFAJ (francusko-nemačke Kancelarije za mlade), istakavši potpunu uverenost da će RYCO da ispuni svoju misiju vezanu za pomirenje na Balkanusa sa istim uspehom kao OFAJ. On je pozdravio napredak u oblasti povezivanja infrastrukturnih projekata u saobraćaju, ukupne investicije od 450 miliona evra, od čega će jedna trećina biti finansirana iz evropskih fondova. Planirana su izdvajanja i za "zelene investicije" koje imaju za cilj promovisanje energetske efikasnosti i borbu protiv globalnog zagrevanja u duhu klimatskog sporazuma iz ​​Pariza. Zemlje Balkana složile su se i oko principa jedinstvenog energetskog tržišta. Na kraju, predsednik je istakao da je samit pozvao na jačanje regionalne saradnje kako bi se odgovorilo na izazove u vezi migracija i zajedničke borbe protiv terorizma i radikalizacije.

Pogledajte video izjavu predsednika:

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG

Više informacija o Samitu na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske:https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/d...

Završnu deklaraciju možete pronaći ovde

- #ParisBalkans2016 sur Twitter

JPEG
JPEG
JPEG
JPEG
JPEG

U priloženom dokumentu možete naći nezvaničan prevod odlomaka iz izjave predsednika Olanda:

Word - 22.1 ko
(Word - 22.1 ko)

Tekst završne deklaracije na engleskom jeziku: https://www.diplomatie.gouv.fr/en/country-files/balkans/events/article/final-declaration-by-the-chair-of-the-paris-western-balkans-summit-04-06-16

publie le 04/07/2018

hautdepage