Počeo je Mesec frankofonije [fr]

Marta 2017. frankofonija se slavi u Beogradu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kladovu, Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu i mnogim drugim gradovima u Srbiji. Tokom celog meseca,Facebook stranica Frankofonije u Srbiji objaviće i ostale brojne manifestacije koje će biti organizovane, a među njima i inicijative škola i gimnazija.

Kompletan program možete preuzeti ovde.

Tokom marta meseca će vitalnost i kreativnost svih zemalja koji čine veliku frankofonu porodicu doći do izražaja, zahvaljujući između ostalog dolasku kanadskog slemera i marokanske virtuozne umetnice na klaviru.

Naglasak ćemo staviti i na francuski jezik, adut za više od 100.000 đaka i učenika u Srbiji koji ga uče od osnovne škole jer :
• omogućava im da učestvuju u brojnim kulturnim, naučnim, međudisciplinarnim programima,
• služi kao osnova za dalje usavršavanje
• čini most ka dvojezičnoj nastavi u Srbiji (postoji 8 dvojezičnih odeljenja od Novog Sada do Niša, od Valjeva do Pirota).

Test za školski DELF polagaće 1. i 2. aprila 2017. godine oko 900 učenika u 23 grada. Univerziteti u Kragujevcu i Nišu su pristupili mreži Univerzitetske agencije frankofonije.

Više nego ikada, učenje francuskog, komunikacija, razmišljanje, stvaralaštvo, sanjanje, istraživanje, inovacija, preduzetništvo na francuskom... pruža nove mogućnosti za mlade u Srbiji.

Proslavi meseca Frankofonije u Novom Sadu (17. marta), Nišu (26. i 27. marta) i Kuršumliji (27. marta) prisustvovaće gospođa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji.

Kao i svake godine, mesec Frankofonije završiće se svečanim prijemom koji će prirediti ambasadorka Francuske.

Ovaj program plod je aktivnosti frankofonih ambasada prisutnih u Beogradu, Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva kulture i informisanja (kao i ustanova kulture za koje je nadležno ministarstvo), Frankofonskog centra za univerzitetsku uspešnost Univerziteta u Beogradu, kao i brojnih drugih partnera. Francuski institut u Srbiji je koordinator ovog programa.

JPEG

Objavljeno 13/03/2017

gore