Početak Karavana za klimu 3.0 u Nišu [fr]

Karavan za klimu 2020, projekat čiji je idejni tvorac Francuski institut u Srbiji, sastoji se od jedne pedagoške izložbe koju je osmislio Centar za promociju nauke, uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji kao i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izložba predstavlja javnosti različite globalne posledice koje izazivaju klimatski poremećaji koji neposredno utiču na biodiverzitet. Sastavni deo izložbe su i interaktivni eksponati koje je osmislio Centar za promociju nauke, kao i kutak za društvene mreže koji je napravio Program Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Karavan za klimu 3.0 zvanično je otvoren u Oficirskom Domu u Nišu 29. septembra uz pomoć volontera udruženja ʺZeleni Ključʺ, nakon više odlaganja zbog zdravstvene situacije, u prisustvu partnera koji su održali nadahnute govore i istakli značaj očuvanja biodiverziteta, kao i našu obavezu da budemo aktivni kada su u pitanju klimatske promene. Poruke u sličnom duhu uputili su i predstavnici Gradske uprave u Nišu, Ministarstva zaštite životne sredine, Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji, Centra za promociju nauke, Stalne konferencije gradova i opština, kao i Ambasade Francuske u Srbiji.

Nakon Niša, gde će ostati do 13. oktobra, Karavan za klimu boraviće i u Centru za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici do 20. oktobra, u Istraživačkoj stanici Petnica do 26. oktobra, u Svilajncu do 10. novembra, a potom i u Beogradu do 8. decembra, pre nego što nastavi svoje putovanje po Srbiji.

publie le 05/10/2020

hautdepage