Poruka ambasadora Francuske, Žan-Luja Falkonija [fr]

Dragi prijatelji,

Zadovoljstvo mi je i velika čast što sam imenovan za ambasadora Francuske u Srbiji. Četvrtog septembra uručio sam akreditivna pisma predsedniku Aleksandru Vučiću, koji mi je uputio srdačnu dobrodošlicu.

Moj dolazak u Beograd odgovara jednom posebno zanimljivom periodu u francusko-srpskim bilateralnim odnosima, tek nekoliko nedelja nakon istorijske posete - 15. i 16. jula -predsednika Republike Francuske, Emanuela Makrona, Beogradu.

Ova prva predsednička poseta posle osamnaest godina ostavila je veliki utisak u Francuskoj, posebno na samog predsednika Makrona, koji je u svom govoru na temu spoljne politike od 27. avgusta na godišnjoj konferenciji francuskih ambasadora opširno govorio o Srbiji i o zapadnom Balkanu. U njemu poziva na veće angažovanje na razvoju bilateralnih odnosa, koje je - u očima Francuske- od strateškog značaja.

  • U godinama koje predstoje, zalagaću se da doprinesem jačanju francusko-srpskih političkih odnosa, u skladu sa obavezama preuzetim tokom predsedničke posete.

Tokom te posete, jedna zajednička deklaracija je usvojena, a dvadesetak sporazuma potpisano. Već od ove jeseni, u planu je nekoliko ministarskih i parlamentarnih poseta.

  • Kao i moji prethodnici, radiću na snaženju naših ekonomskih odnosa.

Naša trgovinska razmena je udvostručena u periodu od osam godina; 2018. godine iznosila je 950 miliona evra. Više od 100 francuskih preduzeća u Srbiji zapošljava oko 11.000 ljudi. To je dobro, ali možemo mnogo bolje. Francuska ima u svetskim okvirima priznatu ekspertizu u oblastima visokih tehnologija, saobraćajne infrastrukture, obnovljivih izvora energije, da napomenem samo nekoliko.

Stoga me veoma raduje što su francuske kompanije izabrane za obnovu i upravljanje aerodromom Beograd - Vensi u 2018. godini - ili za preradu otpada prestonice - Suez, 2017. godine. I drugi projekti će slediti.

Od 15. septembra, u Beogradu radi regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj, koja nudi ekspertizu i finansiranje u oblastima infrastrukturnih projekata, urbanističkih usluga i održivog razvoja, između ostalog.

  • Ti odnosi - politički i ekonomski - neodvojivi su od odnosa među ljudima, od veza između Francuza i Srba, koje želim da još više podstaknem.

Bliskost između dva naroda – proizašlo iz bratstva po oružju između Srba i Francuza tokom Prvog svetskog rata - i danas doprinosi prijateljstvu naše dve zemlje.

Više od 110.000 ljudi, dece i odraslih, uči francuski jezik u Srbiji. Francuski institut Srbije nudi kurseve jezika i organizuje kulturna događanja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Njihova vrata su vam širom otvorena.

Francusko-srpska akademska i naučna saradnja je posebno aktivna: Francuska nudi prvorazredne studijske programe, na francuskom i engleskom jeziku, koji su otvoreni za srpske studente. Nadam se da će ih svake godine u Francuskoj biti sve više, zahvaljujući podršci nekoliko programa stipendiranja studenata koje nudi, u okviru Francuskog instituta, Espace Campus France.

Konačno, 28.000 Francuza je boravilo u Srbiji 2017. godine, što je porast u odnosu na prethodne godine.

  • Ova ambasada je, naravno, i u službi Francuza koji žive u Srbiji, koji su ambasadori naše zemlje svakodnevno, i radujem se susretu sa njima.

Koristim priliku da vas, svoje sunarodnike Francuze, pozovem da se upišete u registar Francuza koji su nastanjeni van Francuske, što će vam omogućiti da ostvarujete svoja prava ovde, između ostalog i svoje pravo glasa.

  • Ne bih hteo da završim a da ne spomenem Evropsku uniju,, meni dragu temu, pošto sam se godinama bavio evropskim pitanjima, medju kojima i priprema proširenja sa deset novih članica 2004. godine.

Srbiji je dato obećanje da će se pridružiti Evropskoj uniji i to će obećanje da bude održano. Evropska unija mora da se reformiše, iznutra. To mora da učini i Srbija. Budite uvereni da je Francuska na strani Srbije, da je podrži da sprovede reforme koje sprovodi u tom cilju.

Radujem se unapred ovoj stranici koja se za mene otvara u Srbiji, u službi Francuske i u službi francusko-srpskih odnosa. Pozdravljam vas, do skorog viđenja!

publie le 10/06/2020

hautdepage