Poruka ambasadora Pjera Košara (video) – 16. novembar 2021 [fr]

Pozdravna reč ambasadora Francuske u Srbiji, Pjera Košara, nekoliko dana po dolasku u Beograd.

Dragi članovi francuske zajednice u Srbiji,
Dragi partneri i prijatelji.

Sa velikim zadovoljstvom stupio sam na dužnost ambasadora u Beogradu. Predao sam 10. novembra akreditivna pisma predsedniku Aleksandru Vučiću sa kojim sam imao srdačan sastanak. Takođe mi je bila čast da se susretnem sa nekima od vas 11. novembra povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Ta ceremonija mi je omogućila da konstatujem do koje mere su francusko-srpski odnosi utemeljeni u prošlosti koja je istovremeno bogata i bolna, posebno na Solunskom frontu gde su se naši vojnici zajedno borili protiv neprijatelja. Solidarnost od tada je i sada živa, generacijama kasnije.

Dolazim u vreme kada su naši bilateralni odnosi naročito bogati i svim srcem ću se posvetiti da nastavim posao svojih prethodnika. Poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu pre dve godine donela je kvalitativni skok u našim odnosima. Usledila je « francuska strategija za Zapadni Balkan » koja poziva na značajnije angažovanje u Srbiji, uz podršku njenim reformama na putu priključenja Evropskoj uniji. Njome ću se rukovoditi u svom radu.

Ta strategija se već realizuje :

• Predsednik Vučić je dva puta boravio u Parizu, 2020. i 2021, gde je primljen u Jelisejskoj palati. Preuzete obaveze dovele su do brojnih ministarskih susreta u Parizu i u Beogradu.

• Naš strateški dijalog, proistekao iz sporazuma potpisanog 2011, ogleda se u intenzivnijoj saradnji u oblasti odbrane. Pozdravljam angažovanje srpskih vojnih snaga u evropskim i međunarodnim mirovnim operacijama što pokazuje uključenost Srbije u svetsku bezbednost.

• Naša ekonomska saradnja nije bila pogođena pandemijom kovida 19 ; naša trgovinska razmena i dalje iznosi oko millijardu evra. 120 francuskih preduzeća posluje u Srbiji, od kojih neka rade na važnim infrastrukturnim projektima kao što su beogradski metro, modernizacija međunarodnog aerodroma ili izgradnja fabrike za preradu otpada za Grad Beograd.

• Francuska je u Srbiji prisutna i preko Francuske agencije za razvoj čija se regionalna kancelarija nalazi u Beogradu od 2019, a koja je spremna da značajno poveća finansijsko angažovanje u zemlji u narednim mesecima i godinama.

• Takođe želim da podržim jačanje naših veza u kulturi, obrazovanju, u oblasti nauke i tehnike. Oko 100.000 ljudi u Srbiji uči francuski, između ostalog u Francuskom institutu u Beogradu, u Novom Sadu i Nišu. To je dobro, ali možemo još bolje. Brojni francuski umetnici učestvuju na kulturnim manifestacijima u Srbiji ; učestvujemo u programima Novi Sad, prestonica kulture 2022. Francuska nudi vrhunsko obrazovanje na francuskom i engleskom kao i stipendije za studente iz Srbije koje treba u što većem broju da privučemo u Francusku. Frankofonija je jedan od naših prioriteta, a Srbija je odabrala da se pridruži Mešunarodnoj organizaciji frankofonije i postane njena punopravna članica.

• Francuska škola u Beogradu je na prekretnici zahvaljujući planiranom preseljenju koji sa posvećenošću vodi njen Upravni odbor. Daću punu podršku tom projektu koji treba da omogući ovoj ustanovi da postane, uz podršku Agencije za francusko obrazovanje u inostranstvu (AEFE), Francuska gimnazija kakvu Beograd zaslužuje.

U prvoj polovini 2022, naše aktivnosti će biti obeležene francuskim predsedavanjem Evropskom unijom, čije će glavne smernice biti predstavljene u decembru. Među njima, Srbija, čije reforme Francuska odlučno podržava, kao i priključenje Evropskoj uniji, imaće svoje puno mesto.

Dragi sunarodnci iz francuske zajednice u Srbiji, vas je oko 1900 upisanih u registar ambasade i pozivam vas, ako niste već to učinili, da napravite taj korak. Ta formalnost će vam olakšati administrativne poslove i omogućiti da ostvarite svoje glasačko pravo 2022, koja je za Francusku izborna. Sve informacije su dostupne na sajtu naše ambasade, a osoblje iz konzulata vam je u potpunosti na raspolaganju.

U Srbiji, kao i u Francuskoj, pandemija kovida 19 remeti živote i suviše često ostavlja žrtve. Budite uvereni da će ambasada biti uz vas. Moramo da ostanemo obazrivi ; za sada ne održavamo veće događaje u ambasadi. Pozivam vas da budete oprezni : kao što je predsednik poručio 9. novembra, zahvaljujući vakcinaciji i fizičkoj distanci, život će moći da se nastavi, bez ograničavanja drugih sloboda i zabrana aktivnosti.

Radujem se što ću da vas upoznam, prvo u užem krugu, a uskoro nadam se i u širem krugu.

Veoma sam srećan što započinjem ovu novu stranicu u Srbiji, u službi Francuske, francusko-srpskih odnosa i svojih sunarodnika. Do skorog viđenja !

publie le 15/11/2021

hautdepage